Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Kamerbrief over tijdelijk tariefplafond op energie

Minister-president Rutte reageert op vragen over de introductie van een tijdelijk tariefplafond op energie. De vragen zijn gesteld tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

22 september 2022

Kamerstuk: kamerbrief

Kamerstuk: kamerbrief

Tijdens de algemene politieke beschouwingen zijn tijdens de eerste termijn van de zijde van de Kamer verduidelijkende vragen gesteld over het voornemen van het kabinet tot de introductie van een tijdelijk tariefplafond op energie. In deze brief ga ik, mede namens de minister van Financiën en de minister voor Klimaat en Energie, in op deze vragen. Daarbij kunnen nog niet alle vragen volledig worden beantwoord. De precieze vormgeving van het tijdelijke prijsplafond wordt namelijk momenteel nog verder uitgewerkt. Het kabinet gaat graag met de Kamer in gesprek over dilemma’s en risico’s en de verdere uitwerking van de voornemens. Voor de Algemene Financiële Beschouwingen wil het kabinet met een nadere precisering van de contouren van de aanvullende energiemaatregelen komen.

Volumegrens

De leden Hermans, Klaver en Wilders hebben gevraagd waarom het kabinet een volumegrens van 1200m3 voor gas en 2400KWh voor elektriciteit voorstelt.

Zoals in de brief van 20 september jl. is vermeld, streeft het kabinet ernaar minimaal de helft van de huishoudens wat betreft verbruik volledig onder het prijsplafond te laten vallen. Behoud van een besparingsprikkel is belangrijk voor de energieleveringszekerheid én een Europese voorwaarde voor het invoeren van een generiek tariefplafond. Daarom is een vermogensgrens gekozen rond het gemiddelde verbruik in normale tijden. Bij de volumegrenzen van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit zou ca. 50% van de huishoudens volledig onder het prijsplafond vallen op basis van de cijfers uit 2021 (tabel 3). Indien huishoudens 10% zouden besparen, zou dit circa 60% zijn. Deze volumegrenzen dekken het gemiddelde gas- en elektriciteitsverbruik van het eerste, tweede en derde inkomenskwintiel inclusief 10% besparingen (tabel 4). Het gemiddelde gebruik van de meeste type woningen (en bewoners), zoals geïdentificeerd door het CBS op basis van veel voorkomende woningtypen, vallen voor hun volledige gebruik onder dit plafond en worden geheel gecompenseerd met een lager tarief (tabel 5).

Lees verder

Lees hier de gehele kamerbrief

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter