Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

6 tips om de regie te nemen over je eigen loopbaan

3 november 2020

Artikel

Artikel

1. Vraag je af of je je nog ontwikkelt

Kun je, als je ’s ochtends onderweg bent naar je werk, al voorspellen hoe de dag eruit gaat zien? Dan is het misschien goed om je af te vragen of je jezelf nog ontwikkelt in je baan. Dat kan in verschillende schalen. Waar de een elke dag nieuwe dingen leert en doelen behaalt, doet een ander daar misschien weken of maanden over. Dat verschil is prima, maar het is wel belangrijk om af en toe stil te staan bij de vraag of er überhaupt nog sprake is van enige vooruitgang.

2. Breng belemmeringen in kaart

Als je constateert dat je jezelf niet meer ontwikkelt, vraag je dan af waar dat door komt. Zit je aan de top van je kunnen wat deze functie betreft? Dan is het misschien tijd om te kijken of er nog een andere functie beschikbaar is binnen je organisatie. Biedt de organisatie je überhaupt geen uitdaging meer? Denk er dan eens aan om ergens anders te solliciteren.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want blijven bij het oude is veiliger dan iets nieuws beginnen. Zekerheid is echter niet alleen te vinden in blijven bij het vertrouwde. Zoek zekerheid juist ook in het feit dat jouw eigen keuzes je uiteindelijk zullen brengen waar je wil.

3. Koester waaruit je voldoening haalt

Wellicht constateer jij juist dat je je wel nog ontwikkelt op je werk. Dat wil je natuurlijk graag zo houden. Het is dan nuttig om stil te staan bij hoe je de weg die je volgt, kunt blijven volgen. Schrijf bijvoorbeeld elke week iets op dat je geleerd hebt, of waarin je gegroeid bent en waarover je tevreden bent. Mocht je in de toekomst wel een keer vastlopen in je ontwikkeling, dan heb je iets om op terug te vallen. Dat helpt je om te blijven nastreven waaruit je voldoening haalt.

4. Kijk wat er te koop is

Als je niet weet welke mogelijkheden er zijn, kun je ook niet beoordelen of je iets mist. Wees op de hoogte van wat collega’s doen, kijk eens mee bij een andere afdeling en interesseer je voor de bezigheden van andere organisaties. Opties voor ontwikkeling zijn overal, maar je moet er wel voor openstaan.

5. Onderbouw je plan

Maak je zelf gestelde doelen concreet en onderbouw ze. Bedenk wat de toegevoegde waarde voor anderen is als jij je aan jouw plan houdt. Wat heeft je (toekomstige) werkgever aan de persoonlijke ontwikkelingen die jij ambieert? Als je dat weet en duidelijk kunt communiceren, heb je meer kans dat je jouw ideale pad ook daadwerkelijk kunt volgen.

6. Vraag raad

Bespreek mogelijke ontwikkelingen met mensen die je goed kennen, zowel binnen als buiten je werkomgeving. Wissel met ze van gedachte over wat zij bij jou vinden passen en hoe je dat zou kunnen bereiken. Je kunt ook overwegen om een loopbaancoach in te schakelen, die je op een professionele manier helpt met het maken van je eigen plan. Je loopbaan is iets individueels waarover je zelf wil beslissen, maar je hoeft hem niet per se helemaal alleen in te richten.

Artikel delen