Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Alex Brenninkmeijer onafhankelijk voorzitter van het burgerberaad over de klimaatdoelen

Alex Brenninkmeijer wordt de onafhankelijk voorzitter van het mini-burgerberaad dat de gemeente Amsterdam organiseert over de klimaatdoelen. Van 1 tot 16 november gaan honderd inwoners aan de slag met het bedenken van extra maatregelen die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van de stad te halen. Amsterdam wil de uitstoot van CO₂ in 2030 met 55% verlagen. De prognose is dat met de bestaande maatregelen een verlaging van 37% wordt gehaald.

Gemeente Amsterdam 28 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Alex Brenninkmeijer is lid van de Europese Rekenkamer en faculteitshoogleraar Institutionele Aspecten van de Rechtsstaat aan de Universiteit van Utrecht. Van 2005 tot 2014 was hij de Nationale Ombudsman. Daarnaast was hij betrokken bij het onderzoek naar burgerbetrokkenheid bij het klimaatbeleid in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Daarbij werd ook onderzocht of burgerfora een rol kunnen spelen bij het verbeteren van die betrokkenheid.

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “We kennen Alex Brenninkmeijer allemaal als iemand die onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft. Ik ben dan ook blij dat we hem bereid hebben gevonden om het Amsterdams burgerberaad voor te zitten. Zijn inzet zal een flinke impuls geven aan de kwaliteit van het proces.”

Mini-burgerberaad

Begin oktober viel bij 2.000 ingelote bewoners een uitnodiging van de gemeente in de brievenbus. Daarvan hebben 240 zich aangemeld. Uiteindelijk kunnen honderd inwoners deelnemen aan het burgerberaad. Er is onder de 240 aanmelders dus een tweede keer geloot. De deelnemers worden uitgenodigd om in november zes keer bij elkaar te komen. Eerst maken ze kennis met elkaar, dan worden ze intensief geïnformeerd over het onderwerp en daarna gaan ze in groepjes met elkaar in gesprek, om uiteindelijk besluiten te nemen. Alle bijeenkomsten staan onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider en er zijn deskundigen op het gebied van duurzaamheid aanwezig. Als deelnemers daar behoefte aan hebben, kunnen zij ook andere deskundigen uitnodigen.

Besluitvorming

Alle adviezen worden tijdens het proces beoordeeld op haalbaarheid en betaalbaarheid. Uiteindelijk besluit het mini-burgerberaad tot een aantal maatregelen die aan het college van B en W worden voorgelegd. Het college heeft aangegeven de adviezen over te nemen en begin 2022 aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor te leggen. De maatregelen moeten wel voldoen aan een aantal basale randvoorwaarden. Zo moet de gemeente bijvoorbeeld bevoegd zijn om een maatregel te nemen en moet de maatregel niet onbetaalbaar zijn. Ook mogen de maatregelen vanzelfsprekend niet leiden tot het verhogen van de CO₂ -uitstoot.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter