Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Duurzame energie op Springtij

Op 22 september 2021 bracht een speciale Springtijboot zo’n 750 mensen naar Terschelling. Zij kwamen daar bijeen voor de twaalfde editie van Springtij. Titia van Leeuwen sprak met Olof van der Gaag, directeur van de NVDE, voor het nieuwe nummer van Wind & Zon, Vakblad Duurzame Energie. Van der Gaag modereerde op Springtij drie sessies over duurzame energie. Namelijk over energielandschappen, over de verschillende vormen van emissies (scope 1 ,2 en 3) en de rol van data bij duurzame opwek. Wat zijn nu opvallende zaken die in deze sessies naar boven kwamen?

1 december 2021

Van der Gaag: “In de sessies kwamen steeds duidelijke dilemma’s naar voren. Tijdens de sessie over energielandschappen was dat het spanningsveld tussen efficiency (zo snel mogelijk en zoveel mogelijk duurzaam opwekken) en landschap en omwonenden. We willen dat het allemaal veel sneller gaat met de realisatie van duurzame opwek, maar tijdens deze sessie werd het weer duidelijk dat het belangrijk is om de tijd te nemen voor het ontwerpfase. In die fase moeten we het eerst met elkaar en de omwonenden eens worden en hetzelfde gevoel erbij krijgen.”

In de sessie over de over scope 1, 2 en 3(1) kwam de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven en de energiesector voor een duurzame ontwikkeling aan de orde. De industrie legt de nadruk op hoe ongelooflijk complex het allemaal is, hoe afhankelijk ze van klanten zijn en randvoorwaarden zoals de aanwezigheid van, en beschikbaarheid van ruimte op, het elektriciteitsnetwerk.. Een deelnemer constateerde ook dat er een verschil in houding waarneembaar is tussen energiebedrijven en de industrie. Waar de industrie dus vooral haar problemen neerzet is de energiesector ambitieuze doelen gaan neerzetten voor scope 1, 2 en 3. Eneco heeft dat toegezegd en Vattenfall ook. Ook in een andere sessie op Springtij, over de rol van banken en verzekeraars, werd een dergelijke opmerking gemaakt. Toen de vertegenwoordigers van de banken en verzekeraars duidelijk maakten tegen wat voor grenzen ze aanlopen, werd daar vanuit het publiek door een jongere krachtig de urgentie van het tegengaan van klimaatverandering tegenover gesteld.

In de sessie over data ging het met name over de match tussen vraag en aanbod van duurzame energie, wanneer opwek plaatsvindt op momenten waarop de energie niet direct ingezet kan worden op het net. Dan heb je naast oplossingen als het koppelen van aansluitingen van wind en zon op het net en de verschillende opslagtechnieken ook regelbare opties nodig. Die zitten bijvoorbeeld in waterstof, groen gas en ook biomassa. Dat zijn de flexibele krachten die zorgen dat duurzame energie kan groeien. Flexibeler maken van de vraag is ook een oplossing. En in de ICT worden steeds meer mogelijkheden ontwikkeld om daar slimme oplossingen voor te vinden. De samenwerking tussen duurzame opwek en ICT is onontbeerlijk.

Meer lezen?

Het volledige interview met Olof van de Gaag is binnenkort te lezen in het nieuwste nummer van Wind & Zon, Vakblad Duurzame Energie, dat eind 2022 verschijnt.

Voetnoten

1) Scope 1 is eigen uitstoot (als gebruiker of opwekker), 2 is van toeleveranciers en 3 is van klanten (red.)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter