Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

EP-leden: G20 moet klimaatambitie verhogen vóór COP27

EP roept alle landen op om hun 2030-klimaatdoelstellingen vóór de COP27 bij te stellen, om de opwarming te beperken en zo te voldoen aan het klimaatakkoord.

Europees Parlement 20 oktober 2022

  • De EU moet leiderschap tonen door de emissiereductiedoelstelling voor 2030 te verhogen

  • Russische aanval op Oekraïne onderstreept behoefte aan snelle hervorming van wereldwijde energiesysteem

  • Ontwikkelde landen moeten hun bijdrage aan beloofde 100 miljard dollar klimaatfinanciering per jaar nakomen, te starten in 2022

  • EU is grootste sponsor van klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden

Donderdag heeft het Parlement in een resolutie de verwachtingen kenbaar gemaakt voor de klimaattop van de Verenigde Naties (COP27) die van 6 tot 18 november in Egypte plaatsvindt. De EP-leden beschouwen de klimaat- en biodiversiteitscrisis als een van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Ze zijn bezorgd over de bevindingen die het Milieuprogramma van de Verenigde Naties heeft gepresenteerd in het verslag van 2021 over de emissiekloof. Daarin waarschuwt de VN-organisatie ervoor dat – zelfs als we de ambitieuzere doelstellingen voor 2030 op nationaal vlak behalen – de wereld toch afstevent op een temperatuurverhoging van 2,7 °C. Dat ligt ver boven de doelstellingen van het Akkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2° C en te streven naar 1,5 °C.

In de resolutie pleit het Parlement voor een dringende transformatie van het wereldwijde energiesysteem, te meer door de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne. De komende tien jaar moet er dringend actie worden ondernomen, ook al zijn veel van de langetermijntoezeggingen tot klimaatneutraliteit dubbelzinnig en onvoldoende transparant.

G20 en EU moeten klimaatambitie voor 2030 verhogenDe EP-leden benadrukken dat de EU de emissies met meer dan 55% zal verminderen, als de posities van het EP aangaande het “Fit for 55 in 2030”-pakket worden aangenomen. Ook sporen ze de EU- en G20-landen aan om een voortrekkersrol op zich te nemen en zich vóór de COP27 ambitieuzere doelen te stellen. Daarnaast moeten de EU- en andere landen ook hun nationaal vastgestelde doelstellingen (NDC’s) hieraan aanpassen.

Klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden

In de resolutie herinnert het Parlement aan het feit dat de EU de grootste sponsor is van klimaatfinanciering en roept het de ontwikkelde landen op om hun belofte na te komen van 100 miljard dollar per jaar aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden. Er wordt herhaald dat er al middelen moeten worden vrijgemaakt in 2022 en dat er van 2020 tot 2025 jaarlijks gemiddeld 100 miljard dollar moet worden uitgegeven. De EP-leden benadrukken ook het standpunt van het Parlement over het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie (CBAM), namelijk dat de EU ten minste evenveel financiële steun moet toekennen als ze inkomsten ontvangt uit de verkoop van CBAM-certificaten. Zo kan ze de minst ontwikkelde landen helpen hun economieën koolstofvrij te maken.

Het Parlement is ingenomen met de start van de dialoog van Glasgow. Dit dialoog moet volgens de EP-leden in de eerste plaats gericht zijn op steun voor ontwikkelingslanden – vooral in de vorm van subsidies in plaats van leningen – met als doel verlies en schade als gevolg van de klimaatverandering te vermijden, te beperken en tegen te gaan.

Achtergrond

Een delegatie van het Parlement zal de COP27-klimaattop van 14 tot 18 november bijwonen.

Het Parlement is medewetgever bij Europese klimaat- en energiewetgeving die dient om het Akkoord van Parijs te implementeren. Verder heeft de EU ook de toestemming van het Parlement nodig om internationale overeenkomsten aan te gaan.

Het Parlement heeft zich de voorbije jaren sterk ingezet voor ambitieuzere Europese klimaat- en biodiversiteitswetgeving. Op 28 november 2019 kondigde het een klimaatnoodtoestand af. In juni 2021 keurde het Parlement de Europese klimaatwet goed. Zo hielp het de politieke verbintenis tot EU-klimaatneutraliteit in 2050 uit de Europese Green Deal om te zetten in bindende doelstellingen voor de EU en de lidstaten. Het Parlement onderhandelt momenteel met de lidstaten over het “Fit for 55 in 2030”-pakket zodat de EU haar ambitieuzere doelstellingen voor 2030 kan behalen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter