Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Europese verordening tegen greenwashing financiële instellingen treedt in werking

Vandaag (10 maart) treedt de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) in werking. Deze verordening verplicht financiële instellingen om te bewijzen wat hen als duurzaam aangemerkte fondsen en beleggingsdiensten groen maakt. Op deze manier wil de Europese Unie greenwashing tegengaan.

Redactie Klimaatweb 10 maart 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Populariteit groene fondsen

Duurzaam beleggen is populair. Het FD schreef eerder dit jaar al dat tussen januari en oktober 2020 voor 151 miljard in fondsen met het label environment, social en governance (ESG) werd belegd. Dat was al bijna 80% meer dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. De populariteit van groene fondsen heeft de afgelopen jaren geresulteerd in een flinke stijging van het aanbod. Dit leidt echter ook tot ‘greenwashing’; bedrijven/fondsen die zich groener voordoen dan ze zijn. De Europese Unie wil hier door middel van de SFDR een stokje voor steken.

SFDR

Tot nu toe waren fondsen niet verplicht om transparant te zijn over hoe groen ze daadwerkelijk waren, maar de SFDR moet daar verandering in brengen. Deze verordening schrijft transparantieregels voor over duurzaamheid door financiëlemarktdeelnemers (zoals banken, beleggingsondernemingen, pensioenfondsen en vermogensbeheerders) en financieel adviseurs. De SFDR maakt onderdeel uit van een breed Europees actieplan om de financiële sector te vergroenen.

Financiëlemarktdeelnemers moeten transparant zijn over:

  • het in aanmerking nemen van ongunstige effecten op duurzaamheid in het beleggingsbeleid, op entiteitsniveau en op productniveau (SFDR artikelen 4 en 7);

  • de integratie van duurzaamheidsrisico’s, de gedragslijnen inzake duurzaamheidsrisico’s, en het beloningsbeleid met betrekking tot de integratie van duurzaamheidsrisico’s (SFDR artikelen 3, 5 en 6);

  • de manier waarop een product invulling geeft aan duurzame doelstellingen dan wel kenmerken, zowel precontractueel als op periodieke basis) (SFDR artikelen 8, 9 10, en 11).

Financieel adviseurs moeten transparant zijn over:

  • het aanmerking nemen van ongunstige effecten op duurzaamheid in het beleggings- of verzekeringsadvies (artikel 4);

  • de integratie van duurzaamheidsrisico’s, de gedragslijnen inzake duurzaamheidsrisico’s, en het beloningsbeleid met betrekking tot de integratie van duurzaamheidsrisico’s (SFDR artikelen 3, 5 en 6).

Bron: AFM

Toezichthouders

De Autoriteit financiële markten (AFM) gaat marktpartijen controleren op de naleving van de SFDR. Vandaag publiceerde de AFM dat het de lijn die de drie Europese toezichthoudende autoriteiten (ETA’s) in februari publiceerden met betrekking tot toezicht op de SFDR onderschrijft en zal volgen. Partijen hoeven nog niet aan alle artikelen uit de verordening te voldoen, de toepassing van de RTS (Regulatory Technical Standards) wordt uitgesteld. Zie hierover ook de bijlage van de verklaring van de ETA’s.

Zie ook

Lees over dit onderwerp ‘Duurzaamheid en de financiële sector: meten is weten!’

Downloads

Bekijk de Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector

Bekijk de Verklaring van de ETA’s (Engels): Joint ESA Supervisory Statement on the application of the Sustainable Finance Disclosure Regulation

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter