Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Gevolgen van zonsverduistering voor productie zonne-energie vallen mee

De gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni leidt tot een ‘gat in de stroomvoorziening’ dat moet worden gedicht, kopt de Volkskrant op 8 juni. Landelijk netbeheerder TenneT vreest het ergste en moet fossiele centrales bijschakelen, maar de gevolgen van de verduistering vallen alleszins mee. Dat betoogt hoogleraar Integratie van Zonne-energie Wilfried van Sark. “Er wordt een gat van 800 MW verwacht op het moment dat de zon het meest is verduisterd. Dat zal zo’n 17 % zijn van het normale aanbod aan zonnestroom. Er is in Nederland 10.000 MW aan zonnepanelen geïnstalleerd, 800 MW is dus maar een relatief klein deel.” Ook gezien de gemiddelde elektriciteitsvraag van ongeveer 15.000 MW op het midden van de dag.

Universiteit Utrecht 10 juni 2021

Artikelen

Artikelen
 
Voor de zonsverduistering van maart 2015 werd er een gat van 500 MW verwacht. Dat was toen zo’n 50% van de landelijke opbrengst aan zonnestroom, omdat er 10 maal zo weinig geïnstalleerd vermogen stond dan nu. Van Sark: “Gelukkig was het in Nederland toen bewolkt. In Duitsland was het zonniger en de netbeheerders doorstonden daar de test met glans. Daar heeft ook TenneT van geleerd.”

Niets nieuws onder de zon

Het bij- en/of afschakelen van met name gascentrales is al de normale praktijk, TenneT moet namelijk altijd reservevermogen achter de hand hebben om voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten, in Nederland, of elders in Europa. Niets nieuws onder de zon dus, benadrukt Van Sark.

Elektrische auto's springen bij

800 MW kan ook worden geleverd door batterijen van elektrische auto’s, via de laadpaal waarop ze zijn aangesloten. Deze vehicle-to-grid technologie, of bi-directioneel laden, is al beschikbaar in Nederland en groeit als kool. “Stel, een batterij van een elektrische auto kan worden ontladen via een laadpaal, met 10 kW vermogen. Dan heb je 80.000 elektrische auto’s nodig die een uurtje bijspringen: geen probleem, het is toch lunchtijd.” De hoeveelheid energie in de batterij neemt door dat terugleveren met 10 kWh af, terwijl batterijcapaciteit tegenwoordig makkelijk meer dan 50 kWh is. “Je kunt dus nog steeds naar huis.”

Opslag in batterijen of waterbekkens

In de toekomst wordt het effect van een zonsverduistering nog groter, maar belangrijker zal zijn dat over een paar jaar alle elektriciteit met zonnepanelen kan worden opgewekt, op het midden van de dag. Wat doen je dan als je te veel opwekt? “Opslaan in batterijen, of transporteren naar Noorwegen of Oostenrijk naar waterbekkens, die later met waterkrachtcentrales elektriciteit opwekken en naar ons kunnen transporteren. Europa in balans.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter