Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Green Deal H2-Wijken verkent gebruik waterstof in gebouwde omgeving

Drie organisaties uit de energiesector en zeven overheden ondertekenden op 12 maart 2021 de Green Deal 'H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken'. De partijen doen samen onderzoek naar hoe waterstof ingezet kan worden voor de verwarming van woonwijken.

RvO 15 maart 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht
 
Zij verkennen wat er technisch, juridisch en maatschappelijk nodig is om waterstof veilig en duurzaam in te kunnen zetten. De aangesloten partijen gaan actief kennis, ervaringen en best practices uitwisselen.

Twee proeftuinen als pilot

De wijk Erflanden in Hoogeveen en Stad aan ’t Haringvliet in Goeree-Overflakkee zijn aangewezen als proeftuin binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. Hier worden inzichten en ervaringen opgedaan, en komen mogelijke knelpunten en oplossingen tijdig in beeld. De pilotprojecten starten uiterlijk in 2025. De bewoners van deze wijken ontvangen ruim voor de start van de pilots meer informatie via hun gemeente. Over de ervaringen in Hoogeveen, Goeree-Overflakkee en eventueel andere pilots wordt jaarlijks gerapporteerd als onderdeel van de Green Deal.

Praktijkervaring opdoen

Naar verwachting heeft het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving vooral mogelijkheden na 2030. Dan is er meer waterstof beschikbaar en zijn de kosten daarvan gedaald. Om tegen die tijd goed voorbereid te zijn, is in het Klimaatakkoord afgesproken om tijdig en op kleine schaal praktijkervaring op te doen. De Green Deal H2-Wijken vloeit voort uit deze afspraak.

Kennispartners

Naast de tien aangesloten partijen worden 24 relevante stakeholders betrokken als kennispartners. Het is mogelijk voor nieuwe partijen om toe te treden tot deze Green Deal. Belangstellenden kunnen binnenkort een verzoek daartoe indienen bij het secretariaat van het nog op te richten kernteam. Het kernteam wordt ondergebracht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Download de Green Deal H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter