Menu

Filter op
content
Klimaatweb

0

Groene waterstof van zonne-energiecentrale in de ruimte

ESA wil opslag van zonne-energie in de ruimte onderzoeken, plus draadloze transmissie van de energie naar de aarde om daarmee bijvoorbeeld groene waterstof te maken.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zelfs al een demonstratie gedaan van draadloze transmissie van energie. Dat is onlangs gebeurd bij Airbus X-Works Innovation Factory in München. Dat overstralen van energie gebeurt met microgolven, zoals die ook gerechten kunnen verwarmen in een magnetron.

H2Platform 11 november 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Demonstratie in München

Bij de demonstratie zijn de energierijke microgolven over een afstand van 36 meter gericht op een op kleine schaal nagebouwde stad. De bundel zorgde ervoor dat de verlichting ging branden en startte een elektrolyser voor het produceren van waterstof. Ook is de energiebundel gebruikt om het alcoholvrije bier voor de genodigden te koelen.

Opslag van zonne-energie in de ruimte

ESA stelt dat nog veel onderzoek nodig is om de technologie op grote schaal toe te passen. Voor de opslag van zonne-energie in de ruimte zijn bovendien omvangrijke satellieten nodig in een baan rond de aarde met een diameter van enkele kilometers plus enorme richtantennes om de energie naar de aarde te stralen. In deze omvang is de energielevering echter wel vergelijkbaar met die van een kerncentrale.

Energie en groene waterstof 24-7

De satellieten zullen in de ruimte moeten worden opgebouwd met behulp van robots. ESA wil het onderzoek voortzetten omdat de voordelen voor klimaat en natuur op de lange termijn groot kunnen zijn. De productie van energie en groene waterstof kan continu doorgaan op elke plek op aarde onafhankelijk van de intensiteit van wind of zon. Bovendien is de zonnekracht in de ruimte vele malen intenser en energierijker dan op het aardoppervlak. Wolken en dampkring vangen immers veel energie op.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter