Menu

Filter op
content
Klimaatweb

0

Hoe maak je de lokale vertaling in de RES 2.0?

RES 1.0 is een feit. Nu gaan gemeenten met nieuwe energie verder met de vertaling naar lokaal niveau in de RES 2.0. Maar die lokale vertaling is soms toch uitdagender dan verwacht. Waar lopen gemeenten tegenaan en wat is de oplossing?

25 oktober 2021

Blog

Blog

De afgelopen jaren zijn gemeenten samen met andere partijen druk bezig geweest om met de regio een RES 1.0 neer te zetten. Het is nu tijd voor de volgende stap. Maar die stap is niet per sé helder. Is er bijvoorbeeld al duidelijk welke gebieden precies kansrijk zijn voor de opwekking van duurzame energie? En in hoeverre zijn inwoners en andere lokale partijen al betrokken?

Enerzijds heeft de twijfel over het ‘hoe nu verder’ met de RES 2.0 te maken met de inhoud en mate van concreetheid van de betreffende RES, dit is per regio anders. Daarnaast verschilt de situatie per gemeente, ook wanneer gemeenten wel onderdeel zijn van dezelfde RES-regio.

Verschillende smaken in de RES 2.0

In de praktijk zien we verschillende smaken. Soms is de opgave (aantal MW) voor duurzame energie helder gesteld, maar is bijvoorbeeld nog niet duidelijk waar precies in de gemeente dit gaat landen. Hier is het tijd om samen op zoek te gaan naar kansrijke gebieden en/of geïdentificeerde gebieden concreter uit te werken.

Zo zijn er bijvoorbeeld bij de ene gemeente zoekgebieden voor wind- en/of zonne-energie aangewezen. Maar hoe kom je daarna – na dialoog met de belanghebbenden in die gebieden – tot projectlocaties waar duurzame energie al dan niet in combinatie met andere opgaven gerealiseerd kan worden?

Soms zijn de inwoners beperkt meegenomen bij het maken van de plannen voor RES 1.0 richting RES 2.0 en is het daarom nodig om hen er meer en beter bij te betrekken. Niet alleen informerend, maar ook via co-creatie.

Veel gemeenten willen ruimte geven aan lokale initiatieven. Dat is mooi, maar dat vraagt ook om gericht beleid. Aandachtspunt hierbij is dat doel en middel niet met elkaar verward moeten worden. Kwalitatief goede projecten op de juiste plaats is het doel, lokaal eigenaarschap is een middel om daar te komen met draagvlak.

Hoe maak je de vertaling naar lokaal?

Elke situatie vraagt om maatwerk. Daarin zijn er drie elementen om je op te richten:

  1. Of er gebieden zijn bepaald. We raden aan het gebied met een brede blik te bekijken: welke opgaven spelen er nog meer in het gebied, de rest van de gemeente of in de regio? Daarnaast is het van belang om scherp te hebben wat er in het verleden al gedaan is, wat er in de RES 1.0 staat en wat de kwantitatieve opgave precies is.

  2. Welke opgaven spelen in die gebieden.

  3. In hoeverre de belanghebbenden in dat gebied al zijn betrokken

Definieer welke partijen je hoe en wanneer wilt betrekken. Kijk naar welke gesprekken al gevoerd zijn en wat het kennisniveau van de doelgroep is. Dit helpt om helder te krijgen waar de behoefte van inwoners, de gemeente en andere partijen ligt.

Sta dus echt even stil bij het opmaken van de status quo, voordat je begint aan de invulling ervan. Creëer een duidelijk beeld van waar je naartoe wilt en welke kaders daarbij horen, maar houd ook ruimte voor flexibiliteit.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter