Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Natuurinclusief bouwen versnellen in de Amsterdamse Sluisbuurt: Project Zoë

Wageningen University & Research (WUR) en AM gaan samen onderzoek doen naar de kansen en knelpunten in processen van gebiedsontwikkeling om de ambities voor natuurinclusief bouwen te realiseren. Centraal in dit gezamenlijke onderzoek staat het project Zoë, dat AM de komende jaren ontwikkelt in de Amsterdamse Sluisbuurt.

Wageningen University & Research 5 juni 2023

Opschalen en versnelling

Natuurinclusief bouwen is een vrij nieuw fenomeen in de fase van innoveren en experimenteren, met vooralsnog een beperkt aantal goede praktijkvoorbeelden. Door onderzoek te doen naar de kansen en knelpunten in de processen van gebouw- en gebiedsontwikkeling kunnen sleutelfactoren en oplossingsrichtingen worden gedefinieerd die cruciaal zijn voor het opschalen en versnellen van natuurinclusief ontwikkelen en bouwen.

Marijke Dijkshoorn en Robbert Snep van WUR zullen door middel van interviews en deelname aan projectoverleggen in de verschillende planfasen data verzamelen. Niet alleen gedurende de ontwerp- en bouwfase, maar ook na oplevering, zodat ook kennis wordt vergaard over de exploitatie. Het onderzoek moet leiden tot aanbevelingen hoe AM en andere ontwikkelaars effectief kunnen zijn in de interne organisatie en de samenwerking met gemeenten, ontwerpers en uitvoerders.

‘’WUR onderzoekt hoe de huidige werkwijze van bijvoorbeeld het stedenbouwkundig programma van eisen, het ruimtelijk ontwerp en de gebiedsexploitatie kan worden verbeterd zodat natuurinclusieve ambities ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.’’

  • Marijke Dijkshoorn

Wetenschappelijke kennis

WUR heeft wetenschappelijke kennis over het functioneren van stedelijke ecosystemen, stakeholderengagement en transitieprocessen. Ze gebruikt die kennis om natuurinclusieve en klimaatadaptieve gebieds- en gebouwprojecten te ondersteunen. Zo ook voor projecten van AM waarin nieuwe groendak en -geveltypen worden ontworpen en onderzocht. Daarbij wordt verkend met welke technieken groendaken zo zijn op te bouwen en te beheren dat ze de ecologische processen maximaal de ruimte geven, ook in hete, droge of juist extreem natte tijden.

‘’AM heeft de ambitie om in 2035 klimaatpositief te ontwikkelen. Daarin zijn biodiversiteit en klimaatadaptatie belangrijke knoppen om aan te draaien. Veel ontwikkelingen op dit vlak staan nog in de kinderschoenen. Juist door met een gerenommeerd instituut als Wageningen University & Research samen te werken kunnen we kennis en kunde bundelen en zo sneller toewerken naar een situatie waarbij natuurinclusief ontwikkelen de norm wordt.’’

  • Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest

Zoë Amsterdam - Nature as a lifestyle

In de Amsterdamse Sluisbuurt op het Zeeburgereiland ontwikkelt AM een natuurinclusief plan voor een appartementencomplex met 82 woningen en een parkeergarage. Op de begane grond is er ruimte voor winkels en bedrijvigheid. Het project, ontworpen door VenhoevenCS architecture+urbanism en DS Landschapsarchitecten, wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes met een rijkdom aan begroeiing van inheemse planten. Veel aandacht zal uitgaan naar de inrichting van groene daken, terrassen en gevels die bijdragen aan het optimaliseren van het klimaat en daarnaast de biodiversiteit stimuleren.

Het natuurinclusieve karakter van Zoë vertaalt zich op iedere vierkante meter, waaronder op de acht bijzonder ingerichte daktuinen die zich richten op vijf faunasoorten. Gekozen is voor inheemse planten, zodat de groei ervan weinig inmenging van de mens nodig heeft. Een ingenieus watersysteem ondersteunt het geheel, waarbij regenwater zowel op de daken als in een reservoir wordt opgevangen. Ook is er een gezamenlijke, weelderige tuinkamer voor de bewoners.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter