Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Natuurinclusief in de Binckhorst in Den Haag

Duurzame energiebronnen, hittereductie, waterbuffering, biodiversiteit, zonnepanelen, groene daktuinen en beplante gevels: in de Binckhorst in Den Haag wordt alles uit de kast getrokken bij de duurzame herontwikkeling van het voormalige bedrijventerrein aan de haven. Met als eyecatcher: One MilkyWay. Een natuurinclusief woongebouw waarvan één gedeelte – met 30 appartementen – volledig uit hout wordt opgetrokken. Ook krijgt de parkeergarage een volledig groene gevel en een biodiverse daktuin.

6 september 2022

De Binckhorst transformeert tot een stoere, stedelijke woon- en werkplek met in totaal 12.500 nieuwe woningen. “De eerste bewoners hebben hier hun plek al gevonden”, vertelt Thomas van den Doel, ontwikkelmanager bij VORM. “In het voorjaar van 2022 starten wij met de bouw van One MilkyWay. Een circa 70 meter hoge woontoren, een lager woongebouw waar CLT-houtbouw wordt toegepast en een met groen beklede parkeergarage. Die garage heeft echt toegevoegde waarde voor de lucht- en natuurkwaliteit in de stad. Want door al het levende groen neemt de garage CO2 en stikstof op.”

“Natuurinclusief bouwen wordt uiteindelijk de standaard.” - Thomas van den Doel, VORM

Alles uit de kast

Marcel Janssen van Donker Design is verantwoordelijk voor de klimaatadaptieve toepassingen in One MilkyWay. “De strenge eisen van de gemeente Den Haag voor natuurinclusief bouwen zien we ook steeds meer in andere gemeenten. Maar One MilkyWay is een van de eerste gebouwen in Nederland waar echt alles op en aan zit als het gaat om natuurinclusiviteit. Het is ook een uitdaging, want het is een groot gebouw met veel schaduwkanten.”

“One MilkyWay is een van de eerste gebouwen in Nederland waar echt alles op en aan zit als het gaat om natuurinclusiviteit.” - Marcel Janssen, Donker Design

Investeren met betekenis

Voor investeerders is de Binckhorst – en dan specifiek One MilkyWay – een interessante belegging. “Wij willen beleggen met betekenis”, vertelt Dennis Koens van vermogensbeheerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance. “Dat betekent dat we naast financieel rendement ook maatschappelijk rendement willen genereren. Wij beheren vooral vermogen van pensioenfondsen en verzekeraars, en we merken dat naast locatie en betaalbaarheid natuurinclusiviteit een steeds belangrijker thema wordt. Klanten hechten waarde aan het duurzaamheidsaspect van hun totale vastgoedportefeuille. En dan zijn projecten in houtbouw interessant, omdat die zorgen voor CO2 -reductie. Zo is onze klant BPL Pensioen de afnemer van 213 appartementen in One MilkyWay.”

“Projecten in houtbouw zijn interessant voor beleggers, omdat die zorgen voor CO2 -reductie.” - Dennis Koens, Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Alle drie de partijen onderstrepen het gezamenlijke belang in het vergroenen van de leef- en woonomgeving. Janssen: “Al die massa’s stenen en asfalt in de stad zorgen onder andere voor hittestress en dus een onleefbare stad. Die warmte kun je reduceren met groen. Daar is iedereen bij gebaat. Het kan ook door regenwater te bufferen. In One MilkyWay is de waterretentie 200 kuub, dat zijn ongeveer 500 badkuipen aan water, wat weer wordt ingezet voor de irrigatie van al het groen. Het is fijn om mee te werken aan een duurzame leefomgeving waarin mensen de komende vijftig jaar met plezier wonen.”

Natuurinclusief bouwen als standaard

Voor de waarde van het vastgoed is het belangrijk dat alle beplanting ook groen blijft, weet Van den Doel. “Dat bewoners in alle seizoenen kunnen blijven genieten in een groene oase van heesters en bomen in de daktuin. Met nestkastjes voor insecten en een sedumdak dat bijen, vlinders en rupsen aantrekt. Natuurinclusief bouwen, zoals bij One MilkyWay, wordt uiteindelijk de standaard.” Een visie die Koens onderschrijft: “Voorheen ging het alleen nog om de energieprestatie van vastgoed, nu gaat het ook om natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Want we staan met elkaar voor een heel grote opgave. Door te beleggen in projecten als One MilkyWay leveren we een bijdrage aan het terugdringen van de klimaateffecten en zo de verduurzaming van de maatschappij.”

Cursus

Meer weten? Schrijf je nu in voor de cursus ‘natuurinclusief bouwen’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter