Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Ontwerpcodebesluit voorkomen ongewenst balanceringsgedrag

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een ontwerpbesluit opgesteld naar aanleiding van het codevoorstel van Netbeheer Nederland voor het wijzigen van de Transportcode gas LNB. Doel van de codewijziging is het voorkomen van ongewenst balanceringsgedrag.

ACM 27 februari 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In Nederland bestaat een specifiek balanceringsregime van het gassysteem dat in consultatie met de programmaverantwoordelijken (PV’ers) is geïmplementeerd. Er is sprake van dagbalancering waarbij PV’ers in Nederland de unieke mogelijkheid hebben om de onbalans in hun portfolio’s aan het einde van de dag mee te nemen naar de volgende dag. Dit kan als het systeem als geheel wel voldoende in balans is. Deze dienst heet Linepack Flexibility Service (LFS) en geeft de PV’ers extra balanceringsruimte.

Gedurende de dag kan de beheerder van het landelijk gastransport, Gasunie Transport Services (GTS), indien nodig, de balans in het systeem bijsturen via balanceringsacties. GTS voert balanceringsacties uit wanneer de systeemonbalans buiten bepaalde (veilige) grenzen gaat. PV’ers hebben de verplichting om hun portfolio’s te balanceren om zo de noodzaak voor GTS om balanceringsacties uit te voeren te minimaliseren.

Met dit ontwerpbesluit wordt concrete invulling gegeven aan deze laatstgenoemde verplichting, die volgt uit de Europese Netcode Balancering (NC BAL). Er wordt in het ontwerpbesluit gedefinieerd wat (substantieel) ongewenst balanceringsgedrag is en welke consequenties daaraan verbonden zijn. Een PV’er zal bij ongewenst balanceringsgedrag een financiële heffing moeten betalen en daarnaast kan de erkenning van een PV’er worden ingetrokken bij substantieel ongewenst balanceringsgedrag.

U kunt een zienswijze indienen over het ontwerpbesluit als u belanghebbende bent. Vanaf de dag van publicatie in de Staatscourant heeft u precies 6 weken de tijd om schriftelijk of per e-mail een zienswijze in te dienen. ACM biedt ook de gelegenheid om uw zienswijze mondeling te geven.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter