Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Prioritering in projecten eerste oplossing netcapaciteit

Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst een betrouwbare energielevering hebben, moet de energie-infrastructuur ingrijpend veranderen. Dat is een complexe en tijdrovende opgave. Omdat de vraag er nu al is en sneller gaat dan dat we het systeem kunnen upgraden, moeten nu keuzes worden gemaakt.

VNG 24 april 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Keuzes in maatschappelijke projecten

Op dit moment hebben we een veilig en betrouwbaar energienetwerk. Stroom is altijd beschikbaar en de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk is een vanzelfsprekendheid. Nu we steeds meer verduurzamen, is dat niet langer vanzelfsprekend:

  • We moeten ons energiesysteem aanpassen aan een sterk stijgende vraag naar elektriciteit en een grilliger aanbod van energie uit wind en zon. Daar moeten we meer hoogspanningsstations, kabels en leidingen voor aanleggen

  • We moeten ook via slimme oplossingen vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar afstemmen

  • En we moeten keuzes maken: welke maatschappelijke projecten moeten met voorrang worden uitgevoerd en welke energie-infrastructuur hebben we daarvoor nodig?

Projecten in kaart gebracht

Na de belangrijkste landelijke projecten, hebben alle provincies samen met gemeenten in een provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) de maatschappelijk gezien belangrijkste energie-infrastructuurprojecten per provincie in kaart gebracht.

VNG-bestuurder Thijs Kuipers:

‘’In deze eerste ronde zijn ruim 100 belangrijke energie-infrastructuurprojecten geselecteerd die we met voorrang gaan uitvoeren. Dat is een grote stap, want het geeft duidelijkheid aan de grote maatschappelijke opgaven waaraan we werken, zoals woningbouw en de opwek van duurzame energie. Daarbij is samenwerken tussen alle partijen essentieel. Dat kan op sommige punten beter door bijvoorbeeld gemeenten nog beter in het vervolgproces te betrekken. Maar met wat nu voorligt, gaan we met het volste vertrouwen dat vervolgproces in.’’

Vaststellen pMIEK vóór zomer en vervolg

Naar verwachting stellen Gedeputeerde Staten in alle provincies het pMIEK vóór de zomer vast. Op basis hiervan wordt de toekomstige energie-infrastructuur per provincie ontworpen en gepland: in tijd en in plaats, en passend in het provinciaal en gemeentelijk ruimtelijke beleid.

Hiermee is een overzicht van maatschappelijk noodzakelijke projecten gemaakt, maar nog geen voorrangsvolgorde - ‘prioritering’- aangegeven. Na de zomer beginnen de overheden en netbeheerders aan een tweede ronde pMIEK.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter