Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Supreme Court VK: Heathrow mag toch uitbreiden

De Britse Supreme Court heeft een belangrijke uitspraak van begin dit jaar tegengesproken. Heathrow Airport mag toch uitbreiden volgens de rechter. Eerder dit jaar besloot de Court of Appeal dat een uitbreiding in strijd zou zijn met het Parijs Akkoord en de daaruit volgende Britse klimaatdoelstellingen. Echter, de Supreme Court hanteert een andere benadering. De vergunning zou namelijk al voor het Parijse klimaatakkoord zijn verleend.

Redactie Klimaatweb 22 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Verschillende milieuorganisaties klaagden in 2018 de Engelse Staat aan, omdat zij de bouw van een derde landingsbaan bij Heathrow Airport had goedgekeurd. Begin dit jaar volgde de historische uitspraak van het Engelse Hof van Beroep (Court of Appeal) dat er geen derde landingsbaan gebouwd kan worden bij Heathrow Airport. Het beleidsplein werd niet rechtmatig bevonden door de rechter. De regering had in het plan namelijk geen rekening gehouden met haar eigen beleidsverplichtingen inzake klimaatverandering, volgend uit het Parijs Akkoord. Volgens de rechter was de aanleg van een derde landingsbaan in strijd met de Britse klimaatdoelstellingen. Deze uitspraak werd in februari met enthousiasme begroet door klimaatactivisten. Het bevestigde dat de klimaatdoelstelling uit het Parijs Akkoord bindend is.

Nu is deze uitspraak door de Britse Supreme Court teniet gedaan. Heathrow mag toch uitbreiden. Het is echter de vraag of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Het lijkt niet te passen bij de vergaande klimaatdoelstellingen van de regering-Johnson. De minister-president was onderdeel van de May-regering die het bouwplan goedkeurde, maar was in zijn tijd als Londense burgermeester nog sterk tegen het plan. Op dit moment lijkt een extra landingsbaan bovendien minder noodzakelijk te zijn dan begin dit jaar. Door de coronacrisis zijn er vrijwel geen vluchten meer.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter