Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Tienduizenden mensen eisen snelle klimaatactie tijdens Klimaatmars

Ruim 40.000 mensen demonstreerden dit weekend in Amsterdam voor rechtvaardig klimaatbeleid. De Klimaatmars, georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie, doet een dringende oproep aan de politiek om de klimaatcrisis aan te pakken en daar ambitieuze afspraken over te maken bij de VN klimaattop in Glasgow. “Vandaag hebben we gezien hoe breed de steun is voor daadkracht als het gaat om de klimaatcrisis. Van jongeren tot grootouders, van zorgmedewerkers tot wetenschappers en religieuze groepen: iedereen voelt de urgentie. We kunnen niet nog een paar jaar aanmodderen, het moet nú gebeuren”, zegt Ikram Cakir van Oxfam Novib en woordvoerder van de Kimaatcrisis Coalitie.

Redactie Klimaatweb / Klimaatmars 8 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De demonstratie startte op de Dam met een korte opening door de Amsterdamse rapper Benjamin Fro en speeches van actrices Marjolein Keuning en Anniek Pheifer. Anniek richtte zich in een vurig betoog op de jonge generaties die het meest de dupe worden van politieke keuzes waar ze geen invloed op hebben gehad. Daarna liepen de deelnemers naar de eindmanifestatie in het Westerpark.

Drukte

De hoge opkomst zorgde ervoor dat toen de eerste deelnemers in het Westerpark aankwamen, het einde van de stoet nog op de Dam stond. De organisatie spreekt van een zeer succesvolle demonstratie. “Dat zoveel mensen vandaag naar Amsterdam zijn gekomen, ondanks de kou, ondanks Corona en ondanks werkzaamheden aan het spoor, laat zien dat de urgentie echt wordt gevoeld. Als er nu geen goede afspraken worden gemaakt in Glasgow en in Nederland, zal een groot deel van de aarde onleefbaar worden. Politici en multinationals gebruiken mooie woorden om te laten lijken alsof er voldoende actie ondernomen wordt. Deze week hebben we veel loze praatjes van Rutte gehoord. Maar we zien geen actie.” zegt Cakir.

Divers en kleurrijk

Tijdens de mars werd een enorme banner met ruim 12.000 namen van mensen die de klimaat wachtlijst van Greenpeace hebben ondertekend meegedragen. Ook was er een wagen waarop personages van Premier Mark Rutte en een CEO van een multinational samen de aarde roosterden.

In het Westerpark was muziek en verschillende sprekers, waaronder jongeren, inheemse activisten en politici. Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Laurens Dassen (Volt), Jazie Veldhuyzen (Bij1, Amsterdam) en Lilian Marijnissen (SP) beantwoordden de vraag wat zij anders zouden doen aan het klimaatbeleid. Met de VVD, ChristenUnie en CDA als grote afwezigen van het huidige kabinet en de formerende partijen, stond alleen Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) op het podium. Hem werd dan ook flink het vuur aan de schenen gelegd. “In het partijprogramma van D66 staat dat de partij een minimale CO2-reductie van 60 procent in 2030 wil. Stapt D66 uit de formatie als de andere partijen daar niet in mee willen?” Onder druk van een luid scanderende menigte die “ja of nee” wil horen, stelt Boucke: “D66 wil een ambitieus klimaatbeleid, als dat er niet komt, dan doen we niet mee.” Maar de 60 procent reductie uit het partijprogramma, daar wilde hij zich niet op vastpinnen.

De mars werd afgesloten met een dringende oproep vanuit de Klimaatcrisis Coalitie om ook na de mars te blijven bouwen aan een grote, sterke en brede beweging om de verandering die nodig is af te dwingen. “Niet alleen voor klimaat, maar ook voor sociale rechtvaardigheid. Ze zijn innig met elkaar verbonden.”

De Klimaatcrisis Coalitie

De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, De Goede Zaak en Transnational Institute en wordt gesteund door tientallen andere organisaties en groepen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter