Menu

Filter op
content
Klimaatweb

0

Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed door Waardesturing: kijk over je eigen grenzen heen

 

Een interessante invalshoek in het kader van verduurzaming van Maatschappelijk Vastgoed is de verkenning over Waardesturing die in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is uitgevoerd.

8 maart 2021

 

Met ‘Waardesturing’ wordt bedoeld het verbeteren van het gehéél, door mensen en organisaties uit te dagen samen te werken aan een hoger doel. Met andere woorden: de urgentie en de noodzaak van verduurzaming door verbinding. Dit in tegenstelling tot de meest gangbare vorm van verduurzaming die bestaat uit optimalisatie van behapbare onderdelen, ofwel: het oplossen van deelproblemen.

Waardesturing wordt vooral gezien als een middel om met elkaar een breed palet aan doelen en dromen te realiseren. In het rapport staat dan ook: “Waardesturing helpt om de verduurzaming niet alleen als een kosten- en risicofactor te zien, maar ook als een hefboom voor kwalitatieve groei en nieuwe strategische relaties.” De gedachte is dat Waardesturing kennisuitwisseling vanuit meerdere disciplines en type deelnemers ondersteunt.

Een utopie? Nee, dat niet, zo blijkt wel uit de praktijkvoorbeelden van het rapport die tonen dat de kansen liggen in het verbinden van het eigen primaire proces met de maatschappelijke agenda van de omgeving.

Een grote uitdaging? Ja, dat zeker. Het zal niet meevallen iedereen op hetzelfde spoor te krijgen, maar dat hoeft geen reden zijn niet over eigen grenzen heen te kijken.

Volgens het rapport wordt Waardesturing bij verduurzaming van Maatschappelijk Vastgoed nog onvoldoende wordt toegepast. Mogelijk kan het rapport daaraan een bijdrage leveren.

Download het rapport Waardesturing voor maatschappelijk vastgoed – Verkenning van een nieuw denkraam

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter