Menu

Filter op
content
Klimaatweb

0

"Wij maken circulaire textielverf uit schimmels"

Textielverf is een van de grootste vervuilers in de kledingindustrie. Een oplossing hiervoor wordt vaak gezocht in verf uit groenten, zoals bieten. Die zijn echter hard nodig als voeding voor mensen. Ilse Kremer van Startup Fabulous Fungi biedt een alternatief: “Wij maken verf van schimmels die we produceren op reststromen en mooie felle kleuren geven.”

RvO 6 oktober 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Startup Fabulous Fungi van oprichter Ilse Kremer gaat de komende 2 jaar samenwerken met 2 andere partijen binnen een consortium: Bio-aNAlytiX en Iron Roots. Bio-aNAlytiX heeft 30 jaar ervaring in het werken met schimmels en Iron Roots maakt de kleding en test marketing en verkoop.

Schimmels met kleuren

Kremer: "De selectie schimmels moet ervoor zorgen dat we de primaire kleuren als pigment kunnen produceren. Vervolgens gaan we flink veel testen om kleurvastheid en helderheid op diverse stoffen te onderzoeken. Daarna maken we keuzes welke stoffen en producten we maken voor de eerste verkoop." Na 2 jaar onderzoek weten de ondernemers welke kleuren de schimmels kunnen maken en hoe ze toe te passen in producten.

Van afstudeeronderzoek naar startup

“Schimmels groeien op diverse ondergronden, zoals allerlei vezelrijke gewassen (riet, lisdodde, hout), waaruit ze suikers vrijmaken om te groeien.” Uit de eerste prototypes die Kremer ontwikkelde als afstudeerproject blijkt dat diverse schimmels mooie, felle kleuren kunnen maken. Sinds Kremer haar afstudeerwerk publiceerde op de Dutch Design Week en in de landelijke media ging het snel. Van alle kanten wordt ze benaderd met de vraag of ze al stoffen kan leveren en of ze hulp kan gebruiken. Fabulous Fungi is een van de 30 genomineerden van de ASN Wereldprijs 2021. Deze nominatie is een belangrijke springplank voor startende sociale en circulaire bedrijven.

Subsidie Circulaire ketenprojecten

Het project krijgt ondersteuning van de Subsidie Circulaire ketenprojecten. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de subsidieregeling uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De startup verwacht eind volgend jaar aan de slag te gaan met de voorverkoop van producten en het jaar erna te kunnen gaan samenwerken met investeerders. De ambitie van het consortium is om over 5 jaar een pilotfabriek te openen in regio Rotterdam.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter