Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Zonder stroomkabel geen laadpaal of nieuwbouwwijk

Op 8 juni is het plenaire debat over de Voorjaarsnota. We verwachten dat dan ook het aanvullende pakket klimaatmaatregelen wordt besproken. Het doel van de 122 extra klimaatmaatregelen is klip en klaar: Nederland verder verduurzamen en zorgen voor minimaal 55% CO2 reductie in 2030. In de maatregelen is er aandacht voor de integraliteit van het toekomstige energiesysteem en de rol van duurzame gassen. Netbeheer Nederland heeft wel zorgen over de uitvoerbaarheid van de ambities en heeft die voor het debat van 8 juni in gebracht.

Netbeheer Nederland 7 juni 2023

Artikelen

Artikelen

In de voorjaarsbesluitvorming wordt aangekondigd om het elektriciteitssysteem versneld CO2 vrij te maken in 2035. In de plannen constateert Minister Jetten zelf ook dat er beperkende factoren zijn: Is de energie-infrastructuur berekend op de grote vraag en het grote aanbod van elektriciteit? Is de wet- en regelgeving op tijd klaar voor de versnelde omschakeling van een fossiel energiesysteem naar een volledig duurzaam systeem? En zijn er genoeg vakmensen om die infrastructuur te bouwen en te onderhouden? En welke impact heeft de stikstofimpasse op de uitvoering?

Stikstofimpasse

De uitvoerbaarheid staat door de stikstofimpasse onder druk. Op dit moment dreigen 3.000 van onze projecten hierdoor te vertragen of zelfs stil te vallen. Daarmee ontstaat een domino-effect aan vertragingen in andere sectoren zoals industrie, mobiliteit en woningbouw. Zonder stroomkabel geen laadpaal of nieuwbouwwijk. Let wel, projecten van netbeheerders in het kader van de energietransitie hebben slechts een tijdelijke stikstofdepositie, en helpen op langere termijn aan het verminderen van stikstof en broeikasgassen.

Netbeheer Nederland stelt twee mogelijke structurele oplossingsrichtingen voor:

  1. Vrijstelling op basis van Europese richtlijn RED III: snelle implementatie vereist. Op de eerste plaats kan een vrijstelling komen voor de uitbreiding van de elektriciteitsnetten door gebruik te maken van de nieuwe Europese richtlijn RED III. Deze richtlijn wordt waarschijnlijk op korte termijn door de Raad van de Europese Unie en het Europees parlement goedgekeurd en kan het vergunningsproces voor onze projecten versnellen.

  2. Geef elektriciteitsnetbeheerders voorrang bij verdelen stikstofruimte. Naast een vrijstelling op basis van de REDIII roepen we het kabinet bovendien op om projecten voor uitbreiding van het stroomnet prioriteit te geven bij het toekennen van stikstofruimte. Geef bij het verdelen van deze ruimte onze projecten om het elektriciteitsnet te versterken de hoogste prioriteit zodat huishoudens, bedrijven en industrie ook door kunnen gaan met hun verduurzamingsopgave en woningbouw kan doorgaan.

Energie-infrastructuur als basis van de energietransitie

Ons stroomnet vormt de basis van de realisatie van een Klimaatneutraal Nederland, ook al richting de termijn van 2030. Met onze projecten breiden we het elektriciteitsnet verder uit zodat enerzijds zonneparken en windturbines groene stroom kunnen leveren en anderzijds warmtepompen, e-boilers en laadpalen bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Onze projecten zijn daarmee belangrijk voor het slagen van de energietransitie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter