Het ruimtebeslag speelt een grote rol in de energietransitie, daar zijn Futselaar en Regterschot het over eens. Beiden zijn voorstander van meer wind op zee en zon op dak. Of hier ook kernenergie bij moet komen? Voor onderzoek staan ze beiden open, maar SP lijkt het niet de beste oplossing. “Ik zie de prijs van zonnepanelen steeds verder dalen, en de prijs van kerncentrales alleen maar stijgen,” stelt Futselaar vast. “Ik wil best praten over kernenergie, maar kom met een business-case waardoor het kan zonder enorme overheidsssteun en enorme tijdsuitloop. Regterveld daarentegen maakt zich zorgen over het Nederlandse landschap en zou daarom “het enthousiasme over wind- en zonneparken een beetje willen temperen.”

Er zijn dus veel plannen voor de toekomst, maar er moet nu ook al veel gebeuren. “Op dit moment voeren gemeenten de regie, maar die staan nu soms met lege handen” zegt Wiersema. Zou er meer sturing vanuit het Rijk moeten komen? En hoe zit het met burgerparticipatie?
Bekijk het antwoord op deze vragen en het volledige debat hierboven in De Verkiezingsdialoog: Wat is er nodig voor een optimale sturing van de energietransitie?

Zie ook

De Verkiezingsdialoog: Wat zijn de sleutels voor het oplossen van het stikstofprobleem?
De Verkiezingsdialoog: Hoe versnellen we de woningbouw?
De Verkiezingsdialoog: Wat is er nodig om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren?
Het volledige debat is hier terug te zien