Denk goed na over het moment waarop je het nieuws aan je baas bekend gaat maken. Het is natuurlijk van belang om je werkgever tijdig in te lichten, maar het is ook belangrijk om niet te vroeg te zijn. Het is dan wel cliché, maar daarom niet minder waar: doe geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt… Wacht dus met vertellen tot je het contract bij je nieuwe werkgever getekend hebt, of geef slechts aan dat je overweegt weg te gaan. Zo bied je je oude werkgever niet alleen de mogelijkheid met een tegenvoorstel te komen, maar creëer je ook een opening die van pas kan komen als je nieuwe baan onverhoopt niet blijkt door te gaan.
Het is voor alle partijen wenselijk dat jouw ontslag zo soepel mogelijk verloopt. Bereid je dan ook goed voor door je contract nog eens na te lezen op de richtlijnen die gesteld worden bij beëindiging van het dienstverband. Controleer nog eens wat de opzegtermijn is en ga na of iets gezegd wordt over de wijze van opzegging. Vergeet tot slot niet te controleren of je nog vakantiedagen open hebt staan. Wil je die dagen gebruiken om even pauze te nemen voor de start van je nieuwe baan? Doe dat dan in goed overleg met je werkgever en voorkom zo scheve gezichten.
Idealiter breng je het nieuws dat je vertrekt eerst in een gesprek met je baas. Zorg er dus voor dat je baas als eerste op de hoogte is. Probeer in het gesprek de nadruk te leggen op het positieve, bijvoorbeeld door je baas te bedanken voor de kansen die de functie je heeft geboden. Vraagt je baas naar de reden van je vertrek? Grijp dat moment dan niet aan om al je ergernissen en kritiekpunten op tafel te leggen, maar benoem de kansen die je nieuwe baan te bieden heeft. Wil je toch je zegje doen over eventuele verbeterpunten of misstanden? Zorg dan dat je opbouwend en beschaafd blijft. Is de relatie met je werkgever in niet al te beste conditie en ben je geneigd je baas en collega’s op hun plek te zetten? Bedenk dan dat het ook voor jou van belang is om een goede indruk achter te laten. Je wilt immers voorkomen dat je oude werkgever negatief over je spreekt met toekomstige klanten en/of werkgevers. Soms is het verstandig om je ontslag ook op papier in te dienen, zodat je jouw ontslag nog eens bevestigt en er geen misverstanden kunnen ontstaan. Afhankelijk van de relatie met je werkgever stel je een korte, zakelijke brief of een meer uitgebreide, hartelijke brief op.
Zorg ervoor dat jouw vertrek zo soepel mogelijk verloopt. Dat doe je door voor je vertrekt zoveel mogelijk werk af te ronden, zodat je werkgever niet achterblijft met achterstallig werk of halfslachtig uitgevoerde taken. Zorg daarnaast dat jouw plaatsvervanger min of meer probleemloos jouw taken over kan nemen, bijvoorbeeld door een overdrachtsdocument op te stellen. Ook kun je aanbieden hem of haar in te werken. Op die manier laat je opnieuw een goede indruk achter en voorkom je schuldgevoelens.
Ook als je al een nieuwe baan hebt kan het handig zijn je baas om een referentie te vragen. Je weet immers nooit of je in de toekomst een goede referentie nodig hebt. Ook is het raadzaam om te vragen naar een getuigschrift, waarin staat wat jouw functie was en welke werkzaamheden tot die functie behoorden.
Kortom: ontslag nemen is geen kwestie van spullen pakken en wegwezen. Wil je op professionele wijze ontslag nemen, dan neem je de tijd, bereid je goed voor en probeer je een goede indruk achter te laten. Houd je daarbij bovenstaande tips in gedachten, dan start je met een goed gevoel aan je nieuwe job! Al ontslag genomen, en zenuwachtig om te beginnen met je nieuwe baan? Bekijk dan hier de tips voor een soepele start.