Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

5 tips voor bijscholing naast je werk

10 december 2020

Artikel

Artikel

1. Bedenk wat je doel is

Een belangrijke vraag om jezelf eerst te stellen is welk doel je voor ogen hebt met bijscholing. Wil je jezelf omscholen door je te verdiepen in een heel nieuw vakgebied, of wil je vooral beter worden in hetgeen je nu al doet en meer leren over nieuwe ontwikkelingen binnen je branche? En binnen welke tijd wil je jouw opleidingstraject afronden? Hierover nadenken helpt je om een passende opleiding te kiezen en deze ook succesvol af te ronden.

2. Bepaal welk type bijscholing bij je past

Bijscholing bestaat in veel soorten en maten. Je kunt een volledige opleiding in deeltijd of voltijd volgen op elk gewenst niveau als je nog niet eerder een opleiding op dat niveau hebt afgerond. Een andere mogelijkheid is een duale studie: een hbo-opleiding, gecombineerd met werken in een relevant beroepsveld. Een soortgelijke mogelijkheid is er ook op mbo-niveau, in de vorm van een leerbaan. Verder bieden veel onderwijsinstellingen cursussen aan die geschikt zijn voor werkenden die zich willen bijscholen.

3. Oriënteer je (op tijd) op je mogelijkheden

Qua studierichting zijn, ook binnen bepaalde branches en niveaus, veel verschillende mogelijkheden. Via (online) brochures en open dagen kun je een goed beeld krijgen van de inhoud van opleidingen. Het is zaak je op tijd te oriënteren als je voornemens bent om op korte termijn een opleiding te starten. Cursussen hanteren vaak een maximaal aantal deelnemers. Bovendien vinden de meeste open dagen van mbo’s, hbo’s en universiteiten rond november plaats en is voor sommige opleidingen de inschrijfdeadline al in maart.

4. Check waar je recht op hebt

Het loont om te checken voor welke regelingen je in aanmerking komt. In sommige cao’s zijn opleidingsbudgetten vastgelegd. In branches waar dat niet het geval is, bestaan soms wel bijscholingscentra die leren naast het werk financieren. Ook hebben sommige organisaties bedrijfsspecifieke opleidingsbudgetten. Daarnaast bestaan er belastingvoordelen, zoals de aftrek van studiekosten van de inkomstenbelasting.

Als je wat betreft dit soort regelingen door de bomen het bos niet meer ziet, kun je je in grotere branches wenden tot het Opleiding- en Ontwikkelingsfonds voor advies. Als je werkt in een branche die dat niet heeft, kun je voor hulp aankloppen bij het Leerwerkloket.

5. Overleg met je werkgever

Als je weet wat je wil en waar je recht op hebt, is het ook zaak dat je dat communiceert aan je werkgever. Breng hem op de hoogte van je plannen en overleg hoe jullie deze in samenspraak vorm kunnen geven. Bijscholing kan veel tijd kosten, maar is wellicht ook in het belang van de werkgever. Wie weet mag je jouw opleiding deels onder werktijd doen. Als dat niet zo is, kun je bijvoorbeeld wel overleggen of er de optie is om minder te werken als blijkt dat je in tijdnood komt. Zorg er in ieder geval voor dat duidelijk is wat jullie van elkaar verwachten.

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/47/bijna-1-op-de-5-volwassenen-volgt-opleiding-of-cursus

Artikel delen