Jaap Smid is per 1 september de nieuwe CFO van econic. Smid is afkomstig van ProRail, waar hij de functie van financieel directeur bekleedde. Hij neemt jarenlange financieel-bestuurlijke ervaring op internationaal niveau mee. Zo werkte hij vóór ProRail onder andere bij Fugro en Philips. Binnen Philips heeft Smid zestien jaar lang in zowel Europa en Rusland als China gewerkt en verschillende financiële topfuncties gehad.
Wat trok u precies aan in deze functie?
Ten eerste, econic zelf. Ik had al eerder in mijn carrière bewust de keuze voor duurzaamheid gemaakt, daarom ben ik ook bij ProRail aan de slag gegaan. Bij ProRail was het ook echt een keuze om mensen en goederen van de weg en het vliegtuig op het spoor te krijgen, aangezien het een duurzamere manier van transport is.
Persoonlijk had ik nu vooral veel zin om weer in een nieuw bedrijf te werken en dat te helpen opbouwen: op het gebied van het verduurzamen van woningen staan we nog echt aan het begin van de ontwikkeling. Ik vind het zelf ontzettend leuk om mee te bouwen aan het bedrijf om zo verduurzaming te versnellen.
Ik kende econic nog niet maar zodra ik de propositie doorlas was ik gelijk enthousiast. Ook uit eigen ervaring, want een paar jaar geleden heb ik mijn eigen huis van energielabel F naar A gekregen. Ik kwam er toen achter hoe lastig dat is, hoe weinig kennis er op de markt is en ook hoe duur het is. Ik geloof er persoonlijk in dat het enorm zou helpen als we dit proces superslim en gemakkelijk maken.
Wat hoopt u te bereiken met deze functie?
Ons businessmodel zelf is duurzaam en verder willen we vooral het hele proces versnellen. We nemen financiële en praktische drempels weg, zodat het voor bewoners niet duur of ingewikkeld meer is om van hun huis een e-home te maken.
Die versnelling is heel belangrijk voor ons. Daarnaast willen we niet alleen een duurzame service leveren, maar ook onze hele bedrijfsvoering op een duurzame manier doen. We bestaan niet om veel geld te verdienen, maar om een zo groot mogelijke duurzame impact te maken.
Wat is volgens u verder de grootste uitdaging op het gebied van klimaatbeleid en de energietransitie?
De omslag komt er, maar de vraag is vooral: kan het snel genoeg? Ik denk dat er vanuit de overheid veel consistenter beleid nodig is: minder tijdelijke oplossingen, meer structurele oplossingen – bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. Voor de rest zie je nu dat bedrijven en ondernemingen die niet duurzaam zijn grote problemen hebben met het werven van het juiste personeel en het vinden van financiering.
Maar de grote vraag is dus vooral of het snel genoeg gaat, en wij bij econic denken van niet, vandaar dat we het op deze manier willen versnellen. Vanuit de urgentie van klimaatverandering, maar ook door mensen proberen te verleiden tot het verduurzamen van hun huis en te onderstrepen dat het comfortabel is. We willen verduurzamen leuk en makkelijk maken om zo op een positieve manier mensen te motiveren om samen met ons de energietransitie te versnellen.
Hoe probeert u verder uw leven zo duurzaam mogelijk in te richten?
Daar bieden zich elke dag weer kansen maar ook uitdagingen voor aan. In ons gezin met kinderen eten we nu om de dag vlees in plaats van elke dag en als we vlees eten, eten we kip – dat is beter voor het milieu. Door daarnaast ook kleinere porties te eten, hopen we ons eigen vleesgebruik met 90% te verminderen.
We hebben ook al jaren niet meer gevlogen – niet alleen door corona, maar als bewuste keuze. Vliegen heeft natuurlijk een enorme impact, daar kan het vlees eten nauwelijks tegenop. Het is ook helemaal niet nodig als er ook zoveel moois met de trein te zien is, of gewoon al in Nederland is.
Welk boek of welke film raadt u aan over klimaatverandering?
A Life On Our Planet van bioloog en documentairemaker David Attenborough, waarin hij uitlegt dat de aarde bedreigd wordt door klimaatverandering en hoe we haar kunnen beschermen voor toekomstige generaties – echt heel confronterend. Daarna was het voor mij niet meer uit te leggen als we niets met die boodschap zouden doen: we moeten voor onze kinderen een leefbare wereld achterlaten.