Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

In gesprek met een beweger: Job van Hooijdonk start als mede-oprichter Regreener

18 mei 2021

In gesprek met een beweger

In gesprek met een beweger

Job van Hooijdonk was eerder werkzaam als advocaat, maar besloot het roer om te gooien. In maart richtte hij Regreener op. Dit bedrijf biedt de mogelijkheid tot CO2-compensatie aan bedrijven en particulieren op maandelijkse of eenmalige basis. In een interview vertelt hij over zijn carrièrestap, motivatie en ambities.

Wat houdt uw nieuwe functie in, en waar komt u vandaan?

Voordat ik – samen met Bernard de Wit - Regreener oprichtte, heb ik drieënhalf jaar als advocaat gewerkt op de Amsterdamse vestiging van een Brits advocatenkantoor. Ik richtte mij eerst op fusies en overnames en later op financieringen. Hoewel ik daar veel geleerd heb en een leuke tijd heb gehad, voelde het niet alsof ik bezig was met zaken die er wat mij betreft echt toe doen. De urgentie ontbrak voor mij.

Ik was bezig met mijn zoektocht naar een nieuwe baan, toen mij bij de benzinepomp werd gevraagd of ik mijn tank wilde compenseren. Bernard en ik bespraken hoe apart de wereld van CO2-compensatie op dat moment was. Hoe kan het dat je los je vliegticket, tank en bezorgde pakketje kunt compenseren, maar dat dit (i) niet toegankelijk is voor iedereen, (ii) niet centraal geregeld is en (iii) niet op transparante wijze gebeurt? Daar kwam nog bij dat het aan de business kant slechts de grote bedrijven waren die de mogelijkheid hadden om te compenseren. Zo kwamen we op het idee om CO2-compensatie centraal te regelen en inzichtelijk en toegankelijk te maken. Vanuit die gedachte is na een tijdje Regreener ontstaan. Voor wat betreft toegankelijkheid: het compenseren van een gemiddelde footprint van een Nederlander is al mogelijk vanaf EUR 6,60 per persoon per maand.

Wij bieden CO2-compensatie aan individuen, families en bedrijven (ongeacht grootte). Wij zijn samenwerkingsverbanden aangegaan. Middels deze samenwerkingen planten wij bomen, beschermen we regenwoud en steunen we gecertificeerde groene projecten (denk aan windmolenparken, zonnevelden etc.). Omdat transparantie volgens ons erg belangrijk is, kunnen gebruikers in hun profiel precies zien wat ze tot dat moment hebben bijgedragen.

Waarom vond u dat u deze carrièrestap moest maken?

Dit is het meest urgente probleem van deze tijd, en als we nu niets doen zijn we te laat. Daarom vond ik dat ik niet anders kon dan zelf de handen uit de mouwen te steken.

Ik merk om mij heen dat veel mensen bereid zijn om een bijdrage te leveren in de strijd tegen klimaatverandering. De grote vraag is: hoe doe je dat? Veel mensen om mij heen eten geen (of minder) vlees, je hoort veel over vliegschaamte, maar ik had het gevoel dat bij veel mensen een concrete vorm van actie ondernemen ontbrak. Er bestond simpelweg geen goedkope en makkelijke manier waarop individuen en bedrijven – ongeacht de grootte – echt iets konden doen. Dat is wat wij aanbieden. Klimaatverandering is een gigantisch probleem, maar als genoeg mensen zich aansluiten geloof ik dat we echt verschil kunnen maken.

Wat hoopt u te leren en/of bereiken in deze nieuwe functie?

Sinds Bernard en ik aan dit avontuur begonnen zijn, leren wij elke dag ontzettend veel. Het ene moment ben je bezig met marketingstrategie om vervolgens bijgepraat te worden door een partner over een nieuw aanplantingsproject. Wat wij vooral hopen te bereiken met Regreener is dat we echt iets kunnen bijdragen aan de missie om onze planeet leefbaar te houden. Daarvoor is groei essentieel. Hoe meer Regreeners, hoe groter de impact.

Wat wij hopen te bereiken is dat Regreener groot genoeg wordt om daadwerkelijk bij de kunnen dragen. Wij gaan klimaatverandering niet in ons eentje oplossen, maar denken en hopen echt iets te kunnen doen. Daarnaast willen wij bereiken dat het vanzelfsprekend wordt voor bedrijven om CO2-compensatie aan hun werknemers aan te bieden.

Wat is voor u de grootste uitdaging binnen deze functie? 

Het creëren van bewustwording omtrent klimaatverandering is al een tijd aan de gang. De bewustwording neemt toe. Steeds meer mensen zijn bezorgd om het klimaat, en het is inmiddels wel duidelijk dat we nu actie moeten ondernemen. De grootste uitdaging voor ons is om personen en bedrijven ertoe aan te zetten zelf echt bij te gaan dragen. Uiteindelijk is het zo dat iedereen zijn steentje kan en moet bijdragen. Als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, kunnen we gigantische stappen zetten.

Waar ziet u uzelf over tien jaar?

In een ideale wereld is Regreener in de huidige vorm over tien jaar overbodig geworden, omdat we dan manieren hebben gevonden om CO2-neutraal te kunnen leven zonder dat daar compensatie bij komt kijken. Hoewel ik er vertrouwen in heb dat we de goede kant op gaan, zeker omdat er steeds meer fantastische initiatieven van de grond komen, denk ik dat er over tien jaar nog steeds wel een rol voor ons is weggelegd. In dat geval zie ik ons als bedrijf over 10 jaar als een toonaangevende internationale speler op het gebied van CO2-compensatie.

Daarnaast zijn wij tegen die tijd bezig met onze eigen projecten op het gebied van natuurherstel en CO2-compensatie. Ook zetten wij tegen die tijd in op het gebruik van technologie zoals artificial intelligence en machine learning, om aanplanting van bomen, natuurherstel en bescherming van regenwoud te automatiseren en minder arbeidsintensief te maken. Wij hebben onszelf het doel gesteld om voor 2030 25 miljoen bomen te planten. Een ambitieus maar realistisch doel, dat we kunnen behalen als er genoeg mensen zijn die aan boord stappen.

In de rubriek ‘In Beweging’ houden wij u op de hoogte van promoties en andere carrièrestappen binnen het domein van de energie- en klimaattransitie. Bent u ook in beweging? Laat het ons weten! Geef het door via  louisa@berghauserpont.nl  , wij laten u graag aan het woord!

Artikel delen