Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

In gesprek met een beweger: Sara Vellenga, circulaire impactmaker bij Over Morgen

24 september 2021

In gesprek met een beweger

In gesprek met een beweger
Sara Vellenga

Per 10 mei 2021 is Sara Vellenga gestart als Circulaire Impactmaker bij adviesbureau Over Morgen. Hiervoor was Sara werkzaam als circulair adviseur bij ingenieursbureau LBP|SIGHT.

Wat houdt uw nieuwe functie in, en waar komt u vandaag?

Bij Over Morgen ga ik aan de slag met het transitie thema circulariteit. Dit raakt volop de urgentie van dit moment, dat we anders met onze grondstoffen van deze aarde om moeten gaan. We gebruiken en verbruiken veel meer grondstoffen dan de aarde aankan. Dit betekent niet alleen maar dat we de kringlopen moeten sluiten, maar ook oog moeten hebben voor een transitie naar een circulaire economie met andere verdienmodellen en gezond gedeeld eigenaarschap. In mijn vorige baan bij LBP|SIGHT hield ik me hier ook mee bezig, maar vanuit een andere context.

Wat trok u aan in deze functie en hoe bent u er terecht gekomen?

Wat me aantrok in deze functie is dat Over Morgen actief is bij overheden en gemeenten. Dit geeft mogelijkheden om in het beleid haakjes te creëren voor duurzaamheidsambities. Ook begeleiden we veel trajecten met regionale samenwerkingen als versneller voor verandering. Ook de dynamiek en de drive van samenwerken met jonge(re) collega’s bij Over Morgen trekt me aan.

Waarom vond u dat u deze carrière stap moest maken?

Ik heb bewust een stap gemaakt naar een bureau die zich naast de inhoud zich vooral ook richt op beweegenergie en de processen die gepaard gaan met duurzame veranderingen. Vanuit ingenieursbureaus worden de vraagstukken rondom duurzaamheid en klimaat vaak vanuit de inhoud benaderd. Daar werk ik ook graag aan mee en dat is belangrijk. In de loop van mijn carrière merk ik dat mijn interesse en mijn sterkte steeds meer ligt bij het bewerken van effectieve systeemverandering en daar heb ik mijn nieuwe werkplek op uitgezocht.

Wat hoopt u te leren/ bereiken in deze nieuwe functie?

In functie hoop ik een stukje cultuurverandering teweeg te brengen. Ik hoop mee te werken aan een sterke overheid met ambtenaren die vanuit gezamenlijke visie en strategie werken aan de urgente vraagstukken energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit, mobiliteit, ruimtevraag en een passende woning voor iedereen. Soms lijken vraagstukken tegenstrijdig en nóg een extra opgave waaraan gewerkt moet worden. Hierdoor kan er een gevoel van onmacht ontstaan. Daar hoop ik samen met mijn collega’s nieuw licht op te werpen, van slim samen kijken en samen toewerken naar een integraal perspectief. Soms kan je met een frisse blik en een portie gezond verstand een heel eind komen.

Wat is volgens u de grootste uitdaging op het gebied van klimaatbeleid/de energietransitie/ warmtetransitie?

De grootste uitdaging op deze gebieden ligt in dragers van deze vraagstukken die bereid zijn om boven de bestuurlijke belangen uit te stijgen en te acteren vanuit de lange termijn en daarmee de belangen van het volk te bedienen. De boeren, burgers en ondernemers. En tégelijk de kwetsbaarheid van het milieu en de biodiversiteit te beschermen door adequaat te besluiten en te handelen. Dat is nog niet zo makkelijk. Ik verwacht dat er de komende jaren nieuwe functies in het leven geroepen moeten worden om blijvend toezicht te houden op de voorrang en urgentie van deze onderwerpen. Misschien kunnen de leden van Eerste Kamer zich hier eens over buigen? Wie zulke rollen zal pakken en kunnen vervullen zal zich steeds meer moeten gaan uitwijzen. Erg belangrijk en onmisbaar. Vooral omdat elke politieke impasse er wat mij betreft één te veel is.

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen? 

Ik bewonder de eigenschap in mensen van zelfkennis en zelfontwikkeling. Als je weet waar je kracht en vaardigheden liggen, kun je deze ook strategisch inzetten om anderen te helpen.

Artikel delen