Per 17 mei 2021 is Janine Verweij de nieuwe directeur van Geothermie Nederland, de organisatie die zich inzet voor de aardwarmtesector. Hiervoor werkte zij bij andere brancheorganisaties aan verschillende vraagstukken in de energietransitie. In een interview met Klimaatweb vertelt zij over haar nieuwe functie en de uitdagingen die daarbij en bij de warmtetransitie komen kijken.
Wat houdt uw nieuwe functie in?
Geothermie Nederland is een vereniging die werkt aan de randvoorwaarden om geothermie in Nederland te laten groeien. Daarvoor zijn goede subsidieregelingen nodig, die lobby doen wij voor onze leden. Een ander voorbeeld: ik heb regelmatig overleg met het ministerie van EZK. Dan gaat het over vergunningen voor het realiseren van veilige en verantwoorde projecten en de regelgeving die je daarvoor nodig hebt.
Waar werkte u hiervoor?
Ik heb hiervoor bij twee andere brancheorganisaties gewerkt aan verschillende vraagstukken in de energietransitie: Energie Nederland en daarna bij Techniek Nederland. En ook bij verschillende toezichthouders, waaronder ACM. Geothermie speelt een belangrijke rol in de energietransitie en de afspraken die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord. Het is een sector waarin regels en toezicht op de naleving van die regels ook belangrijk zijn. In mijn functie bij Geothermie Nederland zitten dus een paar ingrediënten van wat ik eerder heb gedaan.
Wat hoopt u te leren en bereiken in deze nieuwe functie?
Een nieuw ingrediënt is geothermie zelf en de bedrijven die actief zijn in deze sector. Mijn ambitie is deze bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van veilige en verantwoorde projecten, in het tempo dat we nodig hebben om de klimaatdoelen te halen.
Wat is volgens u de grootste uitdaging op het gebied van de warmtetransitie?
Er is juist een hele stapel uitdagingen. Maar als ik er dan toch echt een zou moeten kiezen, dan is het de betaalbaarheid van duurzame energie. Om de warmtetransitie voor burgers en bedrijven betaalbaar te houden, heb je rendabele geothermieprojecten nodig. Operators en financiers die bereid zijn om in nieuwe projecten te stappen.
Hoe probeert u uw eigen leven zo duurzaam mogelijk in te vullen en wat zijn uw grootste valkuilen hierin?
Ik heb sinds een paar jaar geen auto meer en eet weinig vlees. Als het gaat om het kopen van spullen en het maken van vliegreizen, levert dat af en toe wel wat getouwtrek op binnen het gezin. Dan is het: “Ja mam, dat weten we nu wel van die CO2-uitstoot”.
Welk boek raadt u iedereen aan?
Ik zou iedereen willen aanraden om het boek ‘ De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman te lezen. Hij geeft een opwekkend tegengeluid op doemdenken over de mensheid en dat hebben we in deze klimaatcrisis wel nodig.
Wat is uw persoonlijke motto?
Oei, dat vind ik een lastige. Er is wel een oproep die me blijft raken: there is no planet B!