De VNG heeft samen met LTO Nederland, IPO, waterschappen en de jonge boeren en tuinders (NAJK) een stikstofplan opgesteld. Het voegt concrete maatregelen toe aan het startpakket van het kabinet. Zodat de stikstofuitstoot wordt teruggedrongen en ruimte ontstaat voor vergunningverlening en natuurherstel.
Alle sectoren leveren een bijdrage aan de stikstofdaling, waarbij de land- en tuinbouw zich hard maakt voor een doelstelling van 42-46% emissiereductie in 2035. De initiatiefnemers verbinden zich aan afrekenbare stikstofreductiedoelen op sector- en bedrijfsniveau.
Ondernemers bepalen zelf hoe ze de doelen bereiken, bijvoorbeeld via innovaties zoals speciale stalvloeren die de urine en mest zo snel mogelijk van elkaar kunnen scheiden. Agrarische ondernemers krijgen de tijd, middelen en ruimte om hieraan te voldoen, met een afrekenbaar tussendoel in 2030.
Tegelijkertijd moeten er voor 5 zeer kwetsbare natuurgebieden verplichte maatregelen komen en voor de overige Natura 2000-gebieden geldt tot 2030 een vrijwillige aanpak. Levert dat onvoldoende op, dan komen ook hier verplichte maatregelen in beeld.
VNG-voorzitter Sharon Dijksma: ‘Met deze bouwsteen zetten we een belangrijke stap om Nederland weer in beweging te krijgen. Gemeenten, provincies, waterschappen en landbouworganisaties bundelen de krachten om stikstofreductie en natuurherstel hand in hand te laten gaan met economische ontwikkeling. Er kunnen op termijn weer vergunningen worden verleend voor woningbouw, de natuur wordt hersteld en agrariërs weten waar ze aan toe zijn. Dat is goed nieuws voor woningzoekenden, de landbouwsector én de Nederlandse economie en samenleving als geheel.’
In september volgt de tweede bouwsteen: een plan voor geborgd natuurherstel. Provincies brengen samen met de natuurbeheerders de komende periode in beeld welke aanvullende maatregelen en instrumenten hiervoor nodig zijn, zoals hydrologie. Het vertrekpunt van provincies is: vrijwillig waar het kan en dwingend waar het moet.
De organisaties zetten hiermee een stap vooruit om uit de impasse te komen. Hiervoor zijn ook landelijke regelingen nodig om te kunnen innoveren, afschalen, verplaatsen of opkopen.
Lees de eerste bouwsteen om Nederland van het stikstofslot te krijgen (pdf, 740 kB)