De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft van het Ministerie van VRO de opdracht gekregen om de voortgang van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen te monitoren. Dit vraagt het verbinden en uitbreiden van bestaande monitors en deels het verzamelen van nieuwe informatie. Zo verzamelt RVO via de Gecombineerde Opgaven informatie over de teelt van vezelgewassen, en wordt een uitgebreide materialenmonitor vormgegeven om inzicht te krijgen in het gebruik en aandeel van biobased bouwmaterialen in de bouwsector (B&U en GWW). Ook worden Nederlandse producenten en verwerkers van biobased (bouw)materialen geïnterviewd over hun productie, productieproces en productiecapaciteit.
Om uiteindelijk tot een grotere toepassing in de bouwsector te komen, zijn alle onderdelen in de productieketen van biobased bouwmaterialen essentieel. Zowel de teelt van de grondstoffen, verwerking tot halffabricaten en producten, als de toepassing van de materialen zullen zich verder moeten ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk dat opschaling binnen de keten in balans blijft, om tekorten of overschotten die ontstaan in de vraag of aanbod te voorkomen. Het Dashboard Nationale Aanpak Biobased Bouwen biedt inzicht in de voortgang van de gehele keten.
De gegevens voor dit dashboard van de Monitor Nationale Aanpak Biobased Bouwen komen uit verschillende bronnen:
gegevens en data van RVO (Gecombineerde Opgave), CBS, Building Balance, Nationale MilieuDatabase;
gesprekken en interviews met verwerkers en producenten;
inspecties van nieuwbouw gebouwen en woningen (burgerlijke en utiliteitsbouw) met afmetingen en materiaalgebruik;
enquêtes bij gebouwbeheerders en eigenaren van bestaande gebouwen voor afmetingen en gebruik isolatiematerialen bij renovatie.
Op basis van deze gegevens zijn de uiteindelijke gegevens bewerkt naar de gewenste indicatoren. De huidige cijfers voor Landbouw en Industrie gaan over 2024. De cijfers voor de Burgerlijke & Utiliteitsbouw gaan alleen over nieuwbouw (met 2024 als opleveringsjaar) voor de Burgerlijke Bouw (woningbouw). Cijfers over Renovatie voor woningbouw en cijfers Renovatie en Nieuwbouw voor Utiliteitsbouw zijn nog niet beschikbaar voor 2024. Het bronmateriaal voor deze cijfers was nog niet uitgewerkt en/of beschikbaar voor 2024, het wordt wel verzameld en uitgewerkt voor 2025.
Dit dashboard dient als een monitor. Dit wil zeggen dat het uitsluitend gegevens uit het verleden toont en dus terugkijkt. Na verloop van tijd kunnen trends worden waargenomen, tegelijkertijd is het nadrukkelijk niet de bedoeling om op basis van de gegevens voorspellingen te maken.
De ministeries van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Klimaat en Groene Groei (KGG), Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Infrastructuur en Waterstaat (I&W) hebben gezamenlijk de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) opgezet. Het doel van deze aanpak is om de teelt, productie en toepassing van biobased bouwmaterialen van Nederlandse bodem versneld op te schalen. Vanuit het Klimaatfonds is € 200 miljoen gereserveerd om activiteiten binnen dit programma over de gehele keten tot 2032 te kunnen uitvoeren.
De ambitie om de toepassing van biobased bouwmaterialen op te schalen is belangrijk voor de verduurzaming van de bouwsector (CO2-reductie) en als onderdeel van de circulaire (bouw)economie.