Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Achtergronddocumenten Advies Gezonde eiwittransitie

Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders. Dit concludeert de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van LNV en de staatssecretaris van VWS.

Gezondheidsraad 13 december 2023

Dierlijke eiwitbronnen hebben een grotere milieu-impact dan plantaardige eiwitbronnen. Ook worden sommige bronnen van dierlijk eiwit in verband gebracht met een verhoogd risico op chronische ziekten. Daarom richt overheidsbeleid zich op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten, oftewel de eiwittransitie. De Gezondheidsraad onderzocht de gezondheidseffecten van een voedingspatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten. In ons huidige voedingspatroon is die verhouding andersom.

De raad concludeert dat het meer plantaardige voedingspatroon beter voldoet aan de Richtlijnen goede voeding dan het huidige voedingspatroon. Voor de meeste Nederlanders is het mogelijk om minder dierlijk te gaan eten zonder dat tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.

De raad schat dat het meer plantaardige voedingspatroon de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25% kan verlagen. Om de verschuiving mogelijk te maken adviseert de raad in te zetten op beleidsmaatregelen die het voor de gehele bevolking makkelijker maken om meer plantaardig te eten.

Bijlagen

Achtergronddocument Plantaardige voedingspatronen bij het advies Gezonde eiwittransitie

Achtergronddocument Modelleringsonderzoek naar gezondheid en milieuimpact van voedingspatronen bij advies Gezonde eiwittransitie

Achtergronddocument Eiwitkwaliteit bij het advies Gezonde eiwittransitie

Achtergronddocument Vlees- en zuivelvervangers: voedingswaarde bij het advies Gezonde eiwittransitie

Achtergronddocument Kosten eiwittransitie voor de consument bij het advies Gezonde eiwittransitie

Rapport Lifelines van de Rijksuniversiteit Groningen bij het advies Gezonde eiwittransitie

Rapport Het effect van een gemodelleerde verschuiving van een inname van 40% naar 60% plantaardig eiwit op de gezondheid van het voedingspatroon van Wageningen University & Research bij het advies Gezonde eiwittransitie

Aanbiedingsbrief

Ga naar de Aanbiedingsbrief aan de minister van LNV en de staatssecretaris van VWS bij het advies Gezonde eiwittransitie.

gef

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter