Hoe integreer je circulaire economie concreet in bestaande en nieuwe bedrijventerreinen? De handreiking ‘Ruimte voor circulaire economie op bedrijventerreinen in en om de stad’ biedt inspiratie door middel van praktijkvoorbeelden, kennis en ruimtelijke principes. Denk daarbij aan slimme combinaties tussen productie- en verwerkingsruimte, logistieke ruimte en gebruiksruimte voor circulaire bedrijfsgebouwen.
De bedrijventerreinen spelen een cruciale rol voor het faciliteren van de noodzakelijke transitie naar een circulaire economie. Niet alleen om de impact van de huidige klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om in te spelen op de huidige geopolitieke spanningen. Daarnaast versterkt een circulaire economie het concurrentievermogen van Nederland.
Om gemeenten, parkmanagers en bedrijven te ondersteunen in deze transitie is de Handreiking ‘Ruimte voor Circulaire Economie op Bedrijventerreinen In en Om de Stad’ opgesteld met ruimtelijke inrichting als focuspunt. Daarbij zijn 25 bedrijventerreinen geanalyseerd in een quickscan op circulaire functies en de ruimtelijke kwaliteit van die functies. Daarnaast zijn drie bedrijventerreinen nader onderzocht in case studies. Deze bieden meer inzicht in de huidige praktijk van een circulair bedrijventerrein.
Voor een goede ruimtelijke ontwikkeling is een brede blik nodig en de transitie hangt samen met veel andere thema’s zoals energie, klimaat en natuur. Deze handreiking wil recht doen aan die breedte en inspiratie bieden.
Handreiking circulaire economie op bedrijventerreinen
Quickscan circulaire economie op bedrijventerreinen