Klimaatbeleid in binnen- en buitenland heeft als doel om klimaatverandering zo veel mogelijk af te remmen (mitigatie), en tegelijkertijd om ons aan te passen aan het veranderende klimaat (adaptatie). Zowel op nationaal als internationaal niveau worden hiertoe afspraken gemaakt, verdragen gesloten en nieuwe wetten ingevoerd.
Mitigatie is erop gericht om de uitstoot van broeikasgassen tot netto 0 te brengen, om klimaatverandering zo veel mogelijk te voorkomen. In 2015 is in het Klimaatakkoord van Parijs (Parijs-akkoord) internationale overeenstemming bereikt dat dit moet gebeuren vóór 2050, om ruim onder de 2 graden opwarming ten opzichte van 1990 te blijven. In het Parijs-akkoord werd deze bovengrens van 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor het eerst in een juridisch instrument vastgelegd.
Klimaatadaptatie is erop gericht om ons leven en de leefomgeving aan te passen aan de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering. Meer over klimaatadaptatie vindt u in dit gelijknamige dossier.
In 2019 heeft Nederland de Klimaatwet ingevoerd. Ook hebben overheden, organisaties en bedrijven een overeenkomst gesloten om dezelfde doelen na te streven: het Klimaatakkoord. De Nederlandse Klimaatwet en het Klimaatakkoord stellen als doel om de CO2-uistoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990, in 2050 moet de uitstoot met 95% afgenomen zijn. Het kabinet Rutte-IV heeft deze doelstelling nog verder bijgesteld: naar 60% reductie in 2030. In het Klimaatakkoord stelt elke sector eigen doelen om CO2-uitstoot te verminderen en welke maatregelen ze zullen nemen de komende tien jaar om dit te realiseren.
Ook op Europees niveau zijn er afspraken gemaakt. Deze staan in de EU Green Deal. Hier vind je een uitgebreid overzicht van alle wetten en regelingen die onder de Green Deal vallen. In 2021 is ook de EU-Klimaatwet in werking getreden. Deze wet geeft richting aan het Europese klimaatbeleid voor de komende 30 jaar. Hierin is onder andere afgesproken dat de landen van de Europese Unie gezamenlijk de CO2-uitstoot in 2030 met 55% reduceren ten opzichte van 1990.
In dit dossier vind je nieuws, artikelen, publicaties, beleid, video’s, vraag & antwoord, jurisprudentie, wetgeving en naslag over zowel binnen- als buitenlands klimaatbeleid.
Antwoorden op Kamervragen over Europees klimaatdoel voor 2040
Kamerstuk: kamervraagKamerbrief over voortgang duurzaam vervoer en toelichting voorjaarsbesluitvorming 2024
Kamerstuk: kamerbriefAntwoorden op Kamervragen over informele Energieraad 15-16 juli 2024
Kamerstuk: kamervraagEuropean Green Deal: overzicht EU-regelgeving en richtlijnen
InfographicsEuropean Green Deal: overzicht EU-regelgeving en richtlijnen
InfographicsAntwoorden op Kamervragen over informele Energieraad 15-16 juli 2024
Kamerstuk: kamervraagKamerbrief over voortgang duurzaam vervoer en toelichting voorjaarsbesluitvorming 2024
Kamerstuk: kamerbriefImpact ETS 2 opt in binnenvaart
Rapporten