Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Wat zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s)?

Ministerie van Buitenlandse Zaken 9 juni 2024

Vraag & Antwoord

ANTWOORD

De Sustainable Development Goals (SDG’s) moeten een einde maken aan wereldwijde uitdagingen als armoede, ongelijkheid, klimaatverandering en conflicten. De SDG’s dragen bij aan toegang voor iedereen tot zaken als recht, gezondheidszorg, onderwijs, schoon water en voedselzekerheid. De doelen zijn universeel en bieden een gedeelde taal op weg naar een duurzame wereld in 2030. Nederland zet zich in om deze doelen zowel in eigen land als wereldwijd te bereiken.

In september 2015 gaven de regeringsleiders van 193 lidstaten van de Verenigde Naties in New York goedkeuring aan de resolutie ‘Onze wereld transformeren: de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling’. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen, oftewel Sustainable Development Goals (SDG’s), vormen de kern van deze Agenda 2030. Ook Nederland heeft zich politiek verbonden aan Agenda 2030. Daarom zetten wij ons actief in voor het behalen van de SDG’s, in Nederland en wereldwijd. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is coördinerend bewindspersoon voor deze doelen.

Op deze pagina is te lezen hoe de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking bijdraagt aan het behalen van de SDG’s in de ontwikkelingslanden waarmee Nederland samenwerkt. Hoe Nederland in eigen land aan de doelen werkt, is te lezen in de Achtste Nationale SDG-rapportage en de CBS Monitor Brede Welvaart & SDG’s van het CBS. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sturen deze rapporten op Verantwoordingsdag aan de Tweede Kamer.

De SDG’s vormen de leidraad voor het ontwikkelingsbeleid van Nederland en veel andere donorlanden. Ook veel ontwikkelingslanden en internationaal opererende bedrijven en maatschappelijke organisaties stellen de SDG’s centraal in hun plannen. Hiermee vormen de doelen een gemeenschappelijke taal die het samenwerken gemakkelijker maakt (SDG 17).

Het doel is om vooral verbeteringen te realiseren voor specifieke groepen die het meest zijn achtergesteld (het principe van ‘leave no one behind’). Daarnaast bouwen de doelen voort op bestaande afspraken over mensenrechten. Er is zelfs een speciaal doel dat zich op de rechten van vrouwen en meisjes richt (SDG 5: gendergelijkheid). Tot slot betekent investeren in deze doelen investeren in vrede in fragiele en instabiele regio’s. Het boeken van vooruitgang op de SDG’s kan de voedingsbodem wegnemen voor conflicten en radicalisering. Het kan het sociaal contact tussen burgers en de staat herstellen en zo het uiteenvallen van landen en samenlevingen voorkomen.

De thema’s in ons ontwikkelingsbeleid sluiten nauw aan op de SDG’s. Die thema’s zijn: Voedselzekerheid (SDG 2), Water (SDG 6), Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SDG 3), Veiligheid en rechtsorde (SDG 16), Vrouwenrechten en gendergelijkheid (SDG 5), Klimaat (SDG 13), Private-sectorontwikkeling (SDG 8), Humanitaire hulp, opvang in de regio en migratie. In thematische resultatenkaders met indicatoren en streefwaarden (‘targets’) staat wat Nederland wil bereiken. Deze indicatoren sluiten aan bij de internationale SDG-indicatoren.

Een lijst van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn wereldwijd bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s). In 2015 hebben alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) de doelen aangenomen. Met deze doelen willen zij in 2030 een duurzame wereld voor iedereen bereiken, waarin niemand wordt buitengesloten. De doelen gelden voor alle landen en voor alle mensen. De 17 SDG’s zijn: 

  1. Alle vormen van armoede tegengaan

  2. Geen honger, wel duurzame landbouw en goede voeding 

  3. Goede gezondheid en welzijn

  4. Goede kwaliteit van onderwijs 

  5. Dezelfde rechten en kansen voor mannen en vrouwen 

  6. Schoon water en sanitaire voorzieningen en duurzaam omgaan met water

  7. Betaalbare duurzame energie 

  8. Goede banen, duurzame economische groei en eerlijke verdeling van welvaart

  9. Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur

  10. Minder ongelijkheid in een land en tussen landen

  11. Duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen

  12. Verantwoorde consumptie en productie

  13. Klimaatverandering tegengaan

  14. Duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën

  15. Beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit

  16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid

  17. Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken