De textielsector heeft een grote impact op het milieu. De sector is verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en veel afgedankt textiel belandt nog steeds bij het restafval. Tegelijkertijd groeit het gebruik van goedkope kleding van slechte kwaliteit. Om dit te doorbreken is een systeemverandering noodzakelijk.
Het nieuwe beleidsprogramma bevat maatregelen en strategieën om productie en consumptie te verduurzamen, textiel langer bruikbaar te maken en recycling te bevorderen.
Het beleidsprogramma richt zich op drie kernprincipes:
Anders consumeren: o.a. een verbod op vernietiging van onverkocht textiel.
Langere levensduur van textiel: kleren, schoenen en andere textielproducten worden gemaakt om lang mee te gaan. En het moet makkelijker worden om producten te laten repareren en tweedehands te kopen.
Met nieuwe wetgeving vanuit Europa wordt duurzaam en circulair textiel de norm. Zo gaat de Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel een nieuwe fase in. De komende jaren ligt de focus op de uitvoering en op de handhaving. Ook volgen er wijzigingen aan de UPV, zoals het toevoegen van schoenen.
Het uiteindelijke doel is een volledig circulaire textielketen in 2050. Dat gaat in stappen. Nu kopen we gemiddeld per persoon 50 kledingstukken per jaar. Het streven is om de komende jaren te consuminderen naar 35 stuks nieuwe kleding in 2030. En in 2035 neemt dat verder af naar 25 stuks. Wil je meer weten over de plannen en maatregelen? Lees het volledige Beleidsprogramma Circulair Textiel 2025–2030.