Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

5 vragen over de laatste ontwikkelingen rond de gaswinning in Groningen

Het kabinet moet de verwachte gaswinning uit het Groningenveld tot 1 september 2022 jaar bijstellen. In plaats van 3,9 miljard kuub is in deze periode mogelijk 7,6 miljard kuub nodig. Hieronder de antwoorden op 5 veelgestelde vragen.

Rijksoverheid 14 januari 2022

Artikelen

Artikelen

De gaswinning in Groningen wordt afgebouwd. Waarom is er nu toch misschien meer gas nodig?

Het vorige kabinet heeft in 2018 besloten de gaswinning zo snel mogelijk te beëindigen. De afbouw ligt op schema, maar er zijn nu enkele tegenvallers: een hogere gasvraag uit Duitsland en de vertraging in de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek. Ook wil het kabinet Gronings gas opslaan in de gasopslag in Grijpskerk. Zo kan deze gasopslag de reservefunctie van het Groningenveld overnemen en kan het veld sneller definitief dicht.

Het kabinet verwachtte in september dat dit gasjaar 3,9 miljard kuub gas nodig zou zijn. (Het gasjaar loopt van oktober 2021 tot september 2022.) Nu blijkt dat waarschijnlijk 7,6 miljard kuub gas nodig is. De winning wordt nog steeds afgebouwd. Afgelopen gasjaar werd 7,8 miljard kuub Gronings gas gewonnen en volgend jaar gaat de gaswinning naar de zogeheten 'minimum flow': dan wordt nog een minimale hoeveelheid uit het Groningenveld gewonnen zodat het inzetbaar is in geval van nood.

Nederland of Duitsland kan toch gas importeren uit Rusland?

Gas uit Rusland heeft een andere samenstelling (‘hoogcalorisch’) dan het gas dat Nederlandse en een deel van de Duitse huishoudens gebruiken (‘laagcalorisch’). Daarmee is het niet geschikt voor huishoudens en kan het niet het Gronings gas vervangen. Om bijvoorbeeld Russisch gas geschikt te maken voor Nederlandse huishoudens, moet dat gas bewerkt worden. Dat gebeurt al in Nederland, de bestaande installaties worden maximaal gebruikt. Waarschijnlijk is in juli 2022 een nieuwe installatie in Zuidbroek klaar.

Gaat de gaswinning omhoog vanwege de hoge energieprijzen?

Nee. De energieprijzen zijn geen reden om meer gas te winnen. Leveringsproblemen of koude winters zijn dat wel.

Hoe kan het dat Nederland in tijden van schaarste gas levert aan Duitsland?

Het Nederlandse gassysteem is al jarenlang afhankelijk van de grote en betrouwbare beschikbaarheid van het gas uit Groningen. Ook onze buurlanden zijn nog voor een deel afhankelijk van gas uit Nederland. Dat systeem kan niet zomaar worden stopgezet.

Een van de maatregelen om de gaskraan in Groningen dicht te draaien, is vermindering van de vraag uit het buitenland. Het is niet mogelijk om de gasstromen naar het buitenland te beperken. Met andere woorden: er is geen kraan waar je aan kunt draaien. Bovendien moet Nederland vanwege Europese regels ook voldoen aan de vraag uit Duitsland. Energiebesparende maatregelen in Duitsland blijken minder effectief dan gedacht. Daarom is de verwachting dat huishoudens in Duitsland dit jaar 1,1 miljard kuub meer gas gebruiken De andere 2,6 miljard kuub gas extra die nu waarschijnlijk nodig is, is voor de Nederlandse markt.

Is er al een besluit genomen?

Er is nog geen besluit genomen over de hoogte van de winning. Wel is berekend wat de tegenvallers betekenen. Oud-minister Blok heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd met de laatste berekeningen en keuzes die er nu zijn. Daarnaast worden de risico’s berekend. Op basis daarvan komt een advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Hans Vijlbrief, de staatssecretaris Mijnbouw, beslist voor 1 april over de winning.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter