Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

Aanvoerroute groene waterstof Portugal-Rotterdam

Het streven is om in 2027 een scheepvaartroute klaar te hebben voor vervoer van groene waterstof (vloeibaar) van Portugal naar de haven Rotterdam: het H2Sines project.

H2Platform 25 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bij dit project is energiemaatschappij ENGIE nauw betrokken. Samen met een aantal partners is een haalbaarheidsonderzoek gestart. De groene waterstof wordt in Portugal met wind- en zonne-energie geproduceerd. Er wordt ingezet op 100 ton vloeibare groene waterstof per dag.

H2Sines project en partners

ENGIE en de partners, waaronder Shell, verwachten veel van de studie. Ook wordt er mogelijk een subsidie aangevraagd in het kader van IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Opslag en transport vloeibare waterstof

Sines is een haven in Portugal. Het transport met daarvoor geschikt gemaakte schepen naar Rotterdam is volgens ENGIE interessant omdat in de Rotterdamse haven opslagcapaciteit is plus infrastructuur voor doorvoer van de vloeibare waterstof naar het Europese achterland. De waterstof is in eerste instantie vooral bedoeld voor gebruik in trucktransport, binnenvaart en luchtvaart.

Vopak, Shell, Airbus en Daimler

Vopak doet aan de studie mee als potentiële partij voor de opslagterminals in Rotterdam en de connectie met een distributienetwerk. Ook wordt samen met specialist Anthony Veder gekeken naar het geschikt maken van schepen voor vloeibare waterstoftransport. Airbus en Daimler hebben zich al gemeld als potentiële afnemers.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter