Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Auditors onderzoeken de vurige kwestie van bosbranden in de EU

Bosbranden zijn een van de natuurrampen die tegenwoordig vaker voorkomen door de klimaatverandering en die een vicieuze cirkel in stand houden. Bij bosbranden komt CO2 vrij in de atmosfeer, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Hierdoor neemt het risico op bosbranden in heel Europa verder toe. Maar bosbranden zijn niet alleen een ramp voor de natuur: ze eisen ook veel mensenlevens en veroorzaken economische verliezen van zo’n 2 miljard euro per jaar. De ERK publiceert binnenkort een nieuw verslag waarin wordt beoordeeld hoe EU-geld wordt gebruikt om bosbranden op ons continent aan te pakken.

Europese Rekenkamer 29 April 2025

Bossen en bosgebieden in de EU beslaan ongeveer 160 miljoen hectare, ofwel bijna 40 % van de totale landoppervlakte van de EU. Elk jaar worden in het Europees Bosbrandinformatiesysteem meer dan duizend bosbranden van meer dan 30 hectare geregistreerd. Als gevolg van deze bosbranden wordt op jaarbasis in totaal gemiddeld meer dan 350 000 hectare aan land in de EU verwoest. En de situatie wordt er niet beter op. Volgens voorlopige schattingen waren er in 2024 meer dan 1 500 bosbranden waarbij bijna 385 000 hectare land afbrandde. Er zijn echter nog niet voor alle lidstaten gegevens beschikbaar.

De meeste afgebrande gebieden liggen in de zuidelijke landen, met name in Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Tussen 2013 en 2022 bedroeg de jaarlijkse gemiddelde afgebrande landoppervlakte in deze landen respectievelijk meer dan 125 000, 100 000, 65 000, en bijna 30 000 hectare. Bosbranden komen echter in vrijwel alle EU-landen voor, ook in Noord- en Oost-Europa, zoals Zweden en Polen.

Het risico op bosbranden wordt bepaald door een combinatie van externe factoren (grondbeheer, weersomstandigheden, menselijk handelen) en bosgerelateerde factoren (structuur en toestand van het bos, geografische kenmerken, hoeveelheid brandbaar materiaal). Verder is door klimaatverandering het risico op bosbranden in heel Europa groter geworden. Toch kan de weerbaarheid van bossen tegen bosbranden bijvoorbeeld worden verbeterd door middel van goed risicobeheer, passend bosbeheer en landschapsplanning. Van 50 % van de bosbranden is de oorsprong bekend. Slechts 4 % hiervan is het gevolg van natuurlijke oorzaken zoals bliksem. De rest (96 %) is het gevolg van opzettelijk menselijk handelen of nalatigheid.

Hoewel bosbeleid voornamelijk onder de bevoegdheid van de lidstaten valt, ondersteunt de EU nationale activiteiten door de bestrijding van bosbranden te financieren. De Europese Commissie wil ervoor zorgen dat de EU voldoende toegerust is om grote bosbranden, die aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan de biodiversiteit van de bossen, te voorkomen en te bestrijden.

In het ERK-controleverslag dat op 11 juni wordt gepubliceerd, beoordelen de EU-auditors hoe doeltreffend de Europese Commissie en de lidstaten EU-geld gebruiken voor bosbrandpreventie, -paraatheid en -herstel. De controle heeft met name betrekking op Griekenland, Spanje, Polen en Portugal. In 2023 was het afgebrande bosareaal in Griekenland meer dan verdrievoudigd ten opzichte van het jaarlijkse gemiddelde voor de periode 2006-2022. En in de afgelopen tien jaar werden in Spanje elk jaar gemiddeld meer dan 230 bosbranden van meer dan 30 hectare geregistreerd. In Polen bevindt zich het oudste en grootste oerbos van Europa, terwijl Portugal het EU-land is dat verhoudingsgewijs het meest wordt getroffen door bosbranden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter