De verbouwing van het energiesysteem in Nederland is in volle gang. Bij verschillende grote energie-infrastructuurprojecten is de bouw dit jaar afgerond of van start gegaan. Bij de ruim 60 grote energieprojecten die in voorbereiding zijn is belangrijke voortgang geboekt, zodat de bouw van deze projecten zo snel als mogelijk van start kan gaan. Tegelijkertijd neemt de complexiteit ook toe. Bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte en complexe vergunningverlening. Vandaag is het nieuwe overzicht van alle lopende grote energie-infrastructuurprojecten in Nederland gepubliceerd.
Bekijk de publicatie.
De energie-infrastructuur moet flink worden verbouwd om in de toekomst genoeg energie te leveren voor nieuwe huizen, duurzame industrie en schoon vervoer. De Rijksoverheid werkt samen met betrokken partijen hard aan de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen, buisleidingen voor waterstof en CO2 en nieuwe kerncentrales. Dit gebeurt onder andere door het sneller bepalen van de locatie van grote projecten en het afgeven van de benodigde vergunningen via de zogenaamde projectprocedure en met het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK), waarmee projecten prioriteit krijgen en ondersteunt worden vanuit de Rijksoverheid in de voortgang.
Voor verschillende projecten zijn afgelopen jaar belangrijke mijlpalen behaald, zoals de locatiekeuze of het afronden van de voorbereiding zodat de bouw definitief van start kan. Voorbeelden hiervan zijn:
Het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. Zo werd de aansluiting voor windpark Hollandse Kust (west) Alpha opgeleverd voor gebruik. In Borsele (Nederwiek 1) werden de voorbereidingen afgerond en gaat de bouw beginnen.
Het elektriciteitsnet wordt fors uitgebreid. Dit jaar startte onder meer de voorbereidingen voor nieuwe hoogspanningsprojecten bij Moerdijk, Delfzijl en tussen Maasbracht en Eindhoven.
Voorbereidingen voor het waterstofnetwerk: voor het netwerk in het Noordzeekanaalgebied is een voorkeursroute gekozen. Voor andere deeltrajecten zoals in Groningen en Drenthe- Overijssel volgt deze stap in 2025.
De bouw van het Porthos-project voor de opvang, transport en opslag van CO2 is van start. Voor het project Aramis werden de ontwerp vergunningen gepubliceerd.
Ook de procedure voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales is gestart.
In het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) zijn dit jaar vier nieuwe projecten opgenomen waarbij het kabinet meer regie neemt:
Een CO2-buisleiding (Delta Schelde Connection) tussen Antwerpen, Moerdijk, Rotterdam en een aftakking naar Zeeland;
Een buisleidingentunnel (multi-Utiliteiten Kruising Westerschelde) voor onder andere waterstof, warmte, CO2 en grondstoffen onder de Westerschelde door in Zeeland;
Een regionaal netwerk voor opslag, transport en inzet van CO2 in het Noordzeekanaalgebied;
Uitbreiding van het stroomnet in Noordoost-Brabant om in de groeiende energiebehoefte van Brainport Eindhoven en de regio rondom Oss te voorzien.
Het realiseren van grootschalige energieprojecten is complex. Onder meer vanwege de schaarse ruimte voor grote energieprojecten, complexe vergunningverlening, beperkte stikstofruimte en schaarste aan personeel of materialen. Bij sommige projecten kan dat tot vertraging leiden. De Rijksoverheid werkt met netbeheerders, medeoverheden en andere betrokken partijen aan verschillende mogelijkheden om het tempo erin te houden. Zoals juridische versnellings-maatregelen en een verkenning naar een aanpak op stikstof voor energie-infrastructuurprojecten.
Overzichtskaart nationale energie-infrastructuurprojecten.
Kamerbrief over voortgang van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) en nationale energieprojecten.