Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Compounders en verwerkers testen met circulair plastic

De Tijdelijke subsidieregeling Omschakeling naar verwerking circulaire plastics (SOPV) was vorig jaar alleen voor plasticverwerkers. Dat is nu voor de 2e openstelling anders: ook compounders kunnen nu subsidie aanvragen. Ondernemers en onderzoekers mogen daarnaast vaker testen: zij krijgen nu maximaal 2 keer subsidie voor verschillende testen. Aanvragen kan vanaf 8 april bij RVO.

RVO 9 april 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Beschikbaar voor meer ondernemers

Door de verandering is de SOPV behalve voor verwerkers nu ook interessant voor compounders. Deze ondernemers voegen vulstoffen of andere toevoegingen toe aan polymeren, om zo specifieke eigenschappen mee te geven. Het product dat ze zo maken heet een compound. Verwerkers (of converters) maken die compounds daarna tot plastic half- en eindproducten. Het subsidiebedrag is meer dan verdubbeld vergeleken met de vorige openstelling: van € 6 naar € 13 miljoen.  

Subsidie voor 2 testen  

Ondernemers mogen vaker testen dan vorig jaar. Ze ontvangen deze aanvraagronde maximaal 2 keer SOPV-subsidie voor verschillende testen. Het verschil tussen beide aanvragen moet duidelijk zijn. De testen waarvoor zij subsidie aanvragen, gaan bijvoorbeeld over andere polymeertypes of over verschillende toepassingen. Ondernemers krijgen voor elke test één keer subsidie. Ze krijgen niet weer subsidie voor een test uit de eerdere aanvraagronde. 

Plastic van plantenresten en algen

De SOPV zet ondernemers aan hun productieproces aan te passen, zodat dit meer circulair is. Ze testen of een deel van het fossiele plastic dat zij gebruiken, is te vervangen door gerecycled of biogebaseerd plastic. Gerecycled plastic komt van bestaande plasticstromen. Dat wordt bewerkt en gebruikt om nieuwe grondstoffen te maken. Biogebaseerd plastic komt uit natuurlijke materialen, zoals planten(resten) of algen.  

Circulaireplasticnorm  

Met een circulaireplasticnorm wil de overheid stimuleren om vanaf 2027 fossiele polymeren (van aardolie, aardgas en steenkool) voor een deel te vervangen met recyclaat of biogebaseerde polymeren. Dat zorgt voor een versnelde overstap naar circulaire plastics. Plasticverwerkers krijgen daardoor te maken met extra kosten. Met deze subsidie helpt de overheid ondernemers de kosten te verlagen voor de overstap naar circulair plastic. 

Kennisplein plastics

Lees meer over de circulaireplasticnorm en de steunmogelijkheden binnen RVO.

In samenwerking met:

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter