Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Corporate due diligence-regels zijn overeengekomen om de mensenrechten en het milieu te beschermen

De onderhandelaars van het Parlement en de Raad zijn het eens geworden over nieuwe regels die bedrijven verplichten hun mensenrechten- en milieu-impact in hun managementsystemen te integreren.

Europees Parlement 14 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

  • Geldt voor EU- en niet-EU-bedrijven met een omzet van meer dan 150 miljoen euro en kleinere bedrijven in sectoren zoals de textielproductie, landbouw, minerale hulpbronnen en de bouw

  • Een civiel aansprakelijkheidsregime voor schade

  • Sancties omvatten onder meer naming and shaming en boetes tot maar liefst 5% van de netto wereldwijde omzet

De nieuwe richtlijn inzake due diligence op het gebied van de duurzaamheid van bedrijven, waarover donderdag informeel overeenstemming is bereikt door de medewetgevers van de EU, legt verplichtingen op aan bedrijven om hun negatieve impact te verzachten op de mensenrechten en het milieu, zoals kinderarbeid, slavernij, arbeidsuitbuiting, vervuiling, ontbossing, overmatig watergebruik of schade aan ecosystemen.

Bedrijven moeten de zogenaamde “due diligence” integreren in hun beleid en risicobeheersystemen, inclusief beschrijvingen van hun aanpak, processen en gedragscode. Bedrijven, inclusief de financiële sector, zullen ook een plan moeten aannemen dat ervoor zorgt dat hun bedrijfsmodel voldoet aan de beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5°C. Europarlementariërs hebben ervoor gezorgd dat het management van bedrijven met meer dan 1000 werknemers financiële voordelen krijgt voor de uitvoering van het plan.

Regels die van toepassing zijn op grote bedrijven en bedrijven in risicovolle sectoren

De wetgeving zal van toepassing zijn op EU-bedrijven en moederbedrijven met meer dan 500 werknemers en een wereldwijde omzet van meer dan 150 miljoen euro. De verplichtingen zullen ook gelden voor bedrijven met meer dan 250 werknemers en met een omzet van meer dan 40 miljoen euro als er minimaal 20 miljoen euro wordt gegenereerd in een van de volgende sectoren: productie en groothandel van textiel, kleding en schoenen, landbouw inclusief bosbouw en visserij, productie van voedsel en handel in landbouwgrondstoffen, winning en groothandel in minerale hulpbronnen of productie van aanverwante producten en bouw. Het zal ook van toepassing zijn op niet-EU-bedrijven en moederbedrijven met een gelijkwaardige omzet in de EU.

Bedrijven zullen hun negatieve impact en die van hun upstream- en downstream-partners, inclusief productie, levering, transport en opslag, ontwerp en distributie, op mens en planeet moeten identificeren, beoordelen, voorkomen, verzachten, beëindigen en verhelpen. Om dit te kunnen doen zullen ze investeringen moeten doen, contractuele garanties moeten vragen aan de partners, hun bedrijfsplan moeten verbeteren of steun moeten verlenen aan hun partners uit het midden- en kleinbedrijf.

Informatieportaal voor bedrijven

De leden van het Europees Parlement hebben ervoor gezorgd dat bedrijven op zinvolle wijze in gesprek moeten gaan met degenen die door hun daden worden getroffen, een klachtenmechanisme moeten invoeren, moeten communiceren over hun due diligence-beleid en regelmatig de effectiviteit ervan moeten monitoren. De leden van het Europees Parlement hebben er ook voor gezorgd dat EU-regeringen verplicht zullen worden om praktische portalen te creëren, gewijd aan de due diligence-verplichtingen van bedrijven, die informatie zullen verstrekken over de inhoud en criteria, gerelateerde richtlijnen van de Commissie en informatie voor belanghebbenden.

Sancties en toezicht

Elk EU-land zal een toezichthoudende autoriteit aanwijzen om te controleren of bedrijven aan deze verplichtingen voldoen. Deze instanties zullen beste praktijken uitwisselen en op EU-niveau samenwerken binnen het door de Commissie opgerichte Europese netwerk van toezichthoudende autoriteiten. Ze zullen inspecties en onderzoeken kunnen starten en boetes kunnen opleggen aan bedrijven die zich niet aan de regels houden, waaronder ‘naming and shaming’ en boetes tot 5% van hun netto wereldwijde omzet.

De leden van het Europees Parlement onderhandelden dat bedrijven aansprakelijk zullen zijn voor het schenden van hun due diligence-verplichtingen en dat hun slachtoffers recht zullen hebben op schadevergoeding. Om bedrijven te motiveren hebben de EP-leden er uiteindelijk voor gezorgd dat de naleving van due diligence-verplichtingen kan worden gebruikt als onderdeel van de gunningscriteria voor overheids- en concessiecontracten.

Volgende stappen

Het overeengekomen wetsontwerp vereist formele goedkeuring door de Commissie Juridische Zaken en het Europees Parlement als geheel, evenals door de Raad (EU-regeringen) voordat het in werking kan treden.

Dit is een vertaald nieuwsbericht

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter