Beursgenoteerde ondernemingen zetten stappen in duurzaamheidsverslaggeving. De eerste rapportages onder de CSRD en ESRS laten zien hoe bedrijven zich verhouden tot hun omgeving en welke impact, risico’s en kansen duurzaamheid met zich meebrengt. Dit draagt bij aan betere strategische beslissingen én transparantie voor beleggers en de maatschappij. De AFM ondersteunt ondernemingen met 3 focuspunten en met good practices voor het belichten van hun plek in de wereld en verdere stappen in de duurzaamheidsverslaggeving.
Het duurzaamheidsverslag slaat een brug tussen de onderneming en de buitenwereld: de materialiteitsanalyse laat daarbij zien welke impact zij heeft op mens, milieu en maatschappij én welke financiële effecten duurzaamheidsaspecten hebben op de onderneming. Voor beleggers én maatschappij is dat waardevol: het helpt bij het maken van betere keuzes.
De analyse geeft de belegger en maatschappij beter inzicht in de impact van de onderneming op haar omgeving en de financiële gevolgen van de duurzaamheidseffecten op de onderneming. Dit helpt onder andere bij betere (beleggings)beslissingen en verkleint het risico op greenwashing, doordat de relevante impact, risico’s en kansen transparant worden gedeeld.
De analyse biedt bestuurders en commissarissen strategische inzichten: waar dreigt waarde verloren te gaan en waar liggen kansen? Dit helpt bij toekomstgericht besluitvorming en versterkt de dialoog met investeerders. De CSRD en ESRS bieden daarbij structuur, of zoals sommige ondernemingen het zelf zeggen: ‘Het helpt ons om onszelf beter te begrijpen.’ Daarnaast draagt het bij aan een groeiend gelijk speelveld: alle Europese marktspelers in reikwijdte van de CSRD rapporteren steeds meer volgens dezelfde standaarden. Dit vergroot vergelijkbaarheid en duurzaamheidsinspanningen worden zo eerlijk beoordeeld.
De AFM complimenteert ondernemingen met hun vooruitgang: informatie is beter gestructureerd, toegankelijker én visueel duidelijker. Tegelijkertijd benadrukt zij drie focuspunten waarmee ondernemingen hun duurzaamheidsverslaggeving verder kunnen versterken:
1. Materialiteitsanalyse: leg uit hoe impact, risico’s en kansen worden bepaald. Dit vergroot het begrip van keuzes die zijn gemaakt.
2. Analyse: maak afwegingen per duurzaamheidsthema (zoals biodiversiteit en vervuiling) inzichtelijk. Leg uit hoe afwegingen zijn gemaakt. Dit maakt de analyse transparanter en beter navolgbaar.
3. Gevolgen: laat de wisselwerking zien tussen impact en strategie. Beleggers en andere stakeholders willen weten hoe duurzaamheidsrisico’s en kansen het bedrijfsmodel beïnvloeden. Ondernemingen die deze interactie helder tonen, bieden waardevolle inzichten voor de toekomst.
Het Omnibusvoorstel van de Europese Commissie stelt een wijziging van de reikwijdte en fasering van de CSRD-rapportageverplichtingen voor. De implementatie van de CSRD- en ESRS-vereisten is een reis omgeven met onzekerheden. De AFM houdt vast aan een ingroeipad. De eerste rapportages vormen een solide basis. Door verdere verfijning van de materialiteitsanalyse kunnen ondernemingen hun rol in de wereld nog scherper neerzetten.