Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers vallen vanaf boekjaar 2024 onder de nieuwe rapportageverplichtingen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit leidt tot meer transparantie in de jaarverslaggeving. Naast deze verbeteringen heeft de CSRD ook gevolgen voor de duurzaamheidsinformatie in prospectussen. De aangescherpte rapportagevereisten vergroten de beschikbaarheid van informatie, waardoor de mogelijkheid ontstaat om meer substantiële duurzaamheidsinformatie op te nemen.
De CSRD introduceert strengere transparantie-eisen voor duurzaamheidsinformatie in jaarverslagen. Dit heeft ook gevolgen voor de opname van duurzaamheidsinformatie in prospectussen, aangezien dit lijkt te resulteren in een lagere materialiteitsdrempel voor het opnemen van duurzaamheidsinformatie in het prospectus. Ook uit het recente thematische onderzoek van de AFM naar dubbele materialiteit, net-zero doelstellingen en de Consumentenmonitor van de AFM blijkt het belang van duurzaamheidsinformatie bij beleggingsbeslissingen.
De CSRD verbetert niet alleen de duurzaamheidsinformatie in de jaarverslaggeving en prospectussen van ondernemingen, maar heeft ook invloed op andere documenten, waaronder persberichten. Uit een analyse van de persberichten met voorwetenschap die bij de AFM zijn gedeponeerd, blijkt dat ongeveer 36% van de persberichten ESG-gerelateerde informatie bevat.
Marktpartijen vervullen een belangrijke rol in de overgang naar een duurzame samenleving door de beschikbaarheid en kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te waarborgen. Belangrijke aandachtspunten zijn onder meer de betrouwbaarheid, begrijpelijkheid en consistentie van CSRD-gerelateerde gegevens, die duidelijk moeten worden gepresenteerd en onderbouwd. Uitgevende instellingen zijn verantwoordelijk voor het opnemen van alle materiële duurzaamheidsinformatie in hun prospectussen, voor de consistentie met jaarverslagen en voor het verkrijgen van assurance door de accountant voor het duurzaamheidsverslag.
De AFM is zich bewust van de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij de implementatie van nieuwe regelgeving zoals de CSRD en de EU Green Bond Regulation. De AFM erkent de complexiteit en de overgangsmaatregelen en stimuleert in de beginfase vooruitgang boven perfectie.
Echter herinnert de AFM uitgevende instellingen aan hun verplichting om als minimumvereiste een duurzaamheidsverslag te verstrekken waarin belangrijke materiële onderwerpen aan de orde komen en om een prospectus te verstrekken met de materiële duurzaamheidsinformatie voor beleggers en als er duidelijke schendingen zijn, zal de AFM optreden. Bijvoorbeeld als een bedrijf aan "greenwashing" doet, of als het duidelijk opzettelijk niet voldoet aan de CSRD-vereisten.