Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

De nieuwe Energiewet en het projectbesluit

Op 4 juni 2024 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Energiewet aangenomen. De Energiewet zal de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangen. In de Energiewet staat onder andere voor wat voor soort energieprojecten het verplicht is een projectbesluit op te stellen. Om welke projecten dit gaat, wie in dat geval bevoegd gezag is en hoe de projectprocedure eruitziet, maken wij inzichtelijk in deze visual.

22 juli 2024

Blog

Blog

Met de komst van de Omgevingswet zijn onder andere het tracébesluit en de rijks- en provinciale coördinatieregeling vervangen door het projectbesluit. Het projectbesluit is met name bedoeld voor de realisatie van complexe projecten met een publiek belang, zoals energieprojecten. Op grond van de Elektriciteitswet 1998, Gaswet en Mijnbouwwet is het verplicht voor energieprojecten van een bepaalde omvang een projectbesluit vast te stellen.

Op 4 juni 2024 heeft de Tweede Kamer een voorstel voor een nieuwe Energiewet aangenomen (Kamerstukken II 2023/24, 36378). Dit wetsvoorstel vervangt de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De Mijnbouwwet blijft bestaan. Veel regels uit de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet , waaronder die over verplichte projectbesluiten, blijven onder de Energiewet hetzelfde. Wat onder de Energiewet wel nieuw is, is dat als een werk van nationaal belang waarvoor een projectbesluit verplicht is, ook de aanleg van een productie-installatie voor waterstofgas met behulp van elektrolyse wordt aangemerkt. De minimale capaciteit waardoor deze verplichting gaat gelden zal bij ministeriële regeling worden bepaald. Overigens had de Minister al aangekondigd, voorafgaand aan de Energiewet, voor verschillende projecten van het waterstoftransportnet projectbesluiten te zullen vaststellen. Om welke projecten dit precies gaat is te lezen in de brief met kenmerk DGKE-WO / 22031946.

Met deze visual maken wij inzichtelijk voor welke projecten onder de Energiewet een projectbesluit moet worden opgesteld, welk bestuursorgaan daarvoor het bevoegde gezag is en welke procedurele stappen moeten worden doorlopen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter