Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Deltaprogramma 2025: we moeten anders omgaan met te veel en te weinig water

Kennisportaal Klimaatadaptatie 23 september 2024

Op Prinsjesdag, heeft minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat namens het kabinet het Deltaprogramma 2025 aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Uit dit Deltaprogramma blijkt dat klimaatverandering tot steeds meer knelpunten leidt in ons land. De hoofdboodschap is: we moeten anders omgaan met te veel en te weinig water. De oplossingen hiervoor moeten we ook zoeken in hoe we de ruimte gebruiken en inrichten. Dat moet meer aansluiten bij wat het water- en bodemsysteem aankan.

Wat is het Deltaprogramma?

Het nationaal Deltaprogramma beschermt Nederland tegen overstromingen, zorgt voor voldoende zoetwater en draagt bij aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting. Zodat Nederland de gevolgen van klimaatverandering goed kan blijven opvangen. Verschillende overheden en organisaties werken aan het programma, onder leiding van de Deltacommissaris. Dit is de onafhankelijke regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma. Hij brengt elk jaar een voorstel uit met nieuwe adviezen en maatregelen voor het Deltaprogramma, en rapporteert ook over de voortgang van het Deltaprogramma.

Hoofdpunten uit Deltaprogramma 2025

De drie opgaven uit het Deltaprogramma zijn:

  • Waterveiligheid: hoe beschermen we onszelf tegen overstromingen vanuit zee, grote meren en de grote rivieren?
  • Zoetwater: hoe blijven we weerbaar tegen te weinig water en tegen te zout water?
  • Ruimtelijke adaptatie: hoe richten we de omgeving zo in dat we bestand zijn tegen schade door wateroverlast, droogte, hitte en overstroming?


  • Bij het werken aan deze opgaven ligt het zwaartepunt nu nog in het waterbeheer. Dat blijft belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, maar is niet genoeg. De oplossingen liggen ook in de manier waarop we onze omgeving inrichten en de grond gebruiken. Met deze combinatie houden we Nederland veilig en leefbaar: anders omgaan met water én ruimte. Op de website van het Deltaprogramma vind je de hoofdpunten uit het Deltaprogramma 2025 uitgelegd in een visueel overzicht.

    Vier adviezen van de Deltacommissaris

    Sinds 1 december 2023 is Co Verdaas de Deltacommissaris. Hij doet voorstellen voor het Deltaprogramma, en ook voor de financiële consequenties hiervan. De Deltacommissaris heeft vier adviezen voor het nieuwe kabinet:
    1. Denk groter en kijk vooruit: doorbreek de impasse. Houd bij  investeringsplannen meer rekening met grotere weersextremen. Bied ook perspectief voor een toekomstbestendig agrarisch landgebruik dat bijdraagt aan de water- en bodemopgaven.
    2. Geef water de ruimte. Zorg dat je veel neerslag kunt bergen en water kunt vasthouden voor droge periodes. Het Deltaprogramma kan per regio in beeld brengen welke locaties kwetsbaar zijn voor te weinig of te veel water.
    3. Wees duidelijk over gebieden met een reserveringszone. Er zijn gebieden die gereserveerd zijn om water te bergen in extreme omstandigheden. Maak voor deze reserveringen duidelijk wat daar wel en niet kan.
    4. Investeer in financiële zekerheid en opleidingen. De groeiende wateropgaven leiden tot meer werk. Investeer hierin, maak bijvoorbeeld afspraken over het opleiden van voldoende professionals.


    Klik hier voor het Deltaprogramma 2025

    Artikel delen

    Reacties

    Laat een reactie achter