Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Een halt toeroepen aan greenwashing: hoe de EU groene claims reguleert

De EU wil een einde maken aan greenwashing en consumenten meer informatie geven over de duurzaamheid van producten die ze kopen.

Europees Parlement 18 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Om de rechten van consumenten beter te beschermen, milieuvriendelijke beslissingen te bevorderen en een circulaire economie op te bouwen waarin materialen worden hergebruikt en gerecycled, werkt het Europees Parlement aan een update van bestaande regels met betrekking tot handelspraktijken en consumentenbescherming.

Een verbod op greenwashing 


Natuurlijk, eco, milieuvriendelijk... Veel producten hebben deze labels, maar heel vaak zijn deze claims niet bewezen. De EU wil ervoor zorgen dat alle informatie over de impact van een product op het milieu, de levensduur, repareerbaarheid, samenstelling, productie en gebruik wordt ondersteund door verifieerbare bronnen.

Wat is greenwashing?

  • De praktijk van het geven van een valse indruk van de milieueffecten of voordelen van een product, wat consumenten kan misleiden.

Om dat te bereiken zal de EU het volgende verbieden

  • generieke milieuclaims op producten zonder bewijs

  • claims dat een product een neutraal, verminderd of positief effect heeft op het milieu omdat de producent emissies compenseert

  • duurzaamheidslabels die niet gebaseerd zijn op goedgekeurde certificeringsregelingen of opgesteld door overheidsinstanties

De duurzaamheid van producten bevorderen 

Het Europees Parlement wil ervoor zorgen dat consumenten volledig op de hoogte zijn van de garantieperiode, waarin consumenten op kosten van de verkoper om reparatie van defecte producten kunnen vragen. Volgens de EU-wetgeving hebben producten een garantie van minimaal twee jaar. Bijgewerkte regels voor consumentenbescherming introduceren een nieuw label voor producten met een verlengde garantieperiode.

De EU verbiedt ook

  • reclame te maken voor goederen met ontwerpkenmerken die de levensduur van een product kunnen verkorten

  • het maken van onbewezen duurzaamheidsclaims in termen van gebruiksduur of -intensiteit onder normale omstandigheden

  • goederen voor te stellen als repareerbaar wanneer dit niet het geval is

86% van de EU-consumenten wil betere informatie over duurzaamheid

Achtergrond en volgende stappen 


In maart 2022 stelde de Europese Commissie voor om de EU-consumentenregels bij te werken om de groene overgang te ondersteunen. In september 2023 bereikten het Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over de bijgewerkte regels (Engels).

De leden van het Europees Parlement hebben de overeenkomst goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg in januari 2024, en ook de Raad moet de overeenkomst goedkeuren. De lidstaten hebben dan 24 maanden de tijd om de update in hun nationale wetgeving op te nemen.

De EU werkt aan andere dossiers om consumenten te beschermen en duurzame consumptie te bevorderen:

  • Groene claims (Engels): de EU wil bedrijven verplichten om milieuclaims te onderbouwen met behulp van een standaardmethode

  • Ecodesign (Engels): de EU wil minimumnormen invoeren bij productontwikkeling om bijna alle producten op de markt duurzaam, duurzaam en milieuvriendelijk te maken.

  • Recht op reparatie: de EU wil het recht van consumenten op reparatie van producten garanderen en reparatie stimuleren in plaats van weggooien en nieuwe producten kopen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter