Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Eerste klant is impuls voor ontwikkeling Rotterdamse deel landelijke waterstofnetwerk

Gasunie 13 april 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de haven van Rotterdam zijn Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam, onder de naam HyTransPortRTM, de voorbereidingen gestart voor een transportleiding die onderdeel wordt van het landelijke waterstofnetwerk dat Gasunie de komende jaren ontwikkelt. Zo zijn de eerste materialen besteld en worden de komende maanden proefsleuven gegraven. De voorbereidingen volgen op het vastleggen van het groene waterstofproject Holland Hydrogen I van Shell als eerste klant voor de geplande leiding. De waterstofleiding tussen Pernis en de Maasvlakte moet eind 2024/begin 2025 gereed zijn en is onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk dat, inclusief verbindingen naar het buitenland, naar verwachting vanaf 2027 operationeel is.

De afgelopen periode hebben Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam met andere betrokken partijen gewerkt aan de voorbereidingen voor de totstandkoming van een waterstofleiding met een lengte van 32 kilometer tussen de Maasvlakte en Pernis. Een transportnetwerk voor waterstof is belangrijk voor de Rotterdamse haven. “Duurzame waterstof zal als onderdeel van de toekomstige energiemix een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de industrie”, aldus Helmie Botter, manager Business Development voor waterstof bij Gasunie.

“Het contract met Shell is een belangrijke stap. Infrastructuur zoals HyTransPort is cruciaal om de waterstofeconomie in de Rotterdamse haven van de grond te laten komen. Dit laat zien dat er concrete stappen worden gezet in de verduurzaming van de Rotterdamse haven,” aldus Jeroen Steens, Director Commercial Delivery van het Havenbedrijf Rotterdam.

De waterstofleiding tussen de Maasvlakte en Pernis is onderdeel van het toekomstig landelijk transportnetwerk voor waterstof dat Gasunie de komende jaren ontwikkelt in Nederland en dat ook internationale verbindingen zal krijgen met België, Duitsland en verder.

Het aantal waterstofinitiatieven in de Rotterdamse haven groeit. Op de Maasvlakte is ruimte voor een conversiepark ingepland, waar waterstof voor de Rotterdamse haven kan worden geproduceerd. Diverse partijen werken daarnaast plannen uit voor de import van groene waterstof. Via de leiding tussen Maasvlakte en Pernis kan groene waterstof op een veilige en efficiënte manier tussen producenten en gebruikers worden getransporteerd.

Proefsleuven en materialen

In de eerste helft van dit jaar nog starten veldonderzoeken en worden proefsleuven gegraven om de situatie van de ondergrond goed in kaart te brengen. Om de leiding tijdig operationeel te kunnen hebben, zijn inmiddels ook de eerste materialen besteld.

Verbinding met 200MW groen waterstofproject

De eerste klant van de waterstofleiding in het Rotterdamse havengebied wordt het groenewaterstofproject Holland Hydrogen I van energiebedrijf Shell. De 200 MW waterstoffabriek zal met stroom van offshore windpark Hollandse Kust (Noord) groene waterstof produceren voor industrie en (zwaar) transport. Deze elektrolyser wordt aangesloten op de waterstofleiding die gaat lopen tussen het conversiepark op de Maasvlakte en Pernis.

De definitieve investeringsbesluiten voor Holland Hydrogen I en dat voor de waterstofleiding in de Rotterdamse haven worden later dit jaar verwacht. Doel is om uiterlijk eind 2024/begin 2025 de waterstofleiding operationeel te hebben. Het landelijke waterstofnetwerk, inclusief verbindingen met het buitenland, is naar verwachting vanaf 2027 operationeel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter