Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

Eerste steen gebakken met waterstof

Voor de productie van bakstenen zijn ovens nodig. Het Britse bedrijf Michelmersh Brick Holdings wil daarvoor de energie halen van waterstof.

H2Platform 9 juni 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De fabrikant van bouwstenen meldt nu een eerste succes. Dat wil zeggen: het is gelukt om een zogenaamde HyBrick te maken. Niet in een met aardgas gestookte oven maar in een elektrisch oven die energie krijgt van waterstof.

Minder CO2 uitstoot in de bouw

Met dit project wil het Britse bedrijf een stevige stap zetten naar minder CO2-uitstoot in de bouw. Er wordt zelfs gesproken van een revolutionaire ontwikkeling.

Testen met waterstof

Het lijkt eenvoudig om in plaats van aardgas waterstof te gebruiken om de stenenbakovens te stoken. De praktijk is echter weerbarstig. Het bereiken van de juiste temperatuur is met waterstof een uitdaging en daarnaast moet de veiligheid goed gewaarborgd zijn. Bovendien moet het waterstof volgens de juiste specificaties worden aangevoerd via buizen.

Studie naar infrastructuur

Samen met diverse partijen gaat Michelmersh Brick Holdings de komende tijd bekijken hoe de stenenproductie met waterstof levensvatbaar kan zijn. Dat willen zeggen: zowel technisch als commercieel. De studie richt zich nu eerst op de infrastructuur. Daarnaast worden vergelijkingstesten uitgevoerd met de HyBrick bakstenen. Zijn die kwalitatief even goed en sterk als de met aardgas geproduceerde stenen?

100% groene waterstof

Het bedrijf verwacht dat met de HyBrick-stenen de uitstoot bij de productie met 60% kan verlagen. Dan moet wel gebruik worden gemaakt van 100% groene waterstof, afkomstig van wind- en zonne-energie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter