Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Elektrische bestelbus in de lift

Het aantal elektrische bestelbussen stijgt dit jaar met de helft. Goed nieuws voor gemeenten die nadenken over of werken aan een zero-emissiezone.

VNG 31 augustus 2023

Steeds meer ondernemers maken de overstap naar een elektrische bestelbus. Dit jaar komen er, met subsidie, ruim 7.500 elektrische bestelbussen bij.

De subsidiepot voor dit jaar is intussen leeg. Omdat er meer subsidie was, ligt het aantal toegekende aanvragen ruim een derde hoger dan in 2022. De verwachting is dat de aanschafprijs van een elektrische bestelbus in 2025 concurrerend is met die van een bestelbus op diesel of benzine. Daarom is 2024 het laatste jaar waarin ondernemers subsidie kunnen krijgen.

Vanaf 2025 mogen gemeenten een zero-emissiezone invoeren. In deze zone worden op termijn alleen bestelwagens en vrachtwagens toegelaten die geen uitlaatgassen uitstoten tijdens het rijden. Inmiddels hebben 29 gemeenten aangekondigd een zero-emissiezone in te voeren en de verwachting is dat er meer zullen volgen.

Het kabinet heeft met de deelnemende gemeenten afgesproken geen onmogelijke zaken te vragen van ondernemers. Gemeenten kunnen ondernemers die met een goede reden worstelen met de overstap naar een schone bus of vrachtwagen daarom een ontheffing geven.

Op dit moment rijden er ruim 18.000 elektrische bestelwagens rond in Nederland, exclusief de nieuwe 7.500. Het is de ambitie om in 2025 50.000 bestelauto’s geëlektrificeerd te hebben.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter