Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Energietransitie van onderop: 2 nieuwe windmolens in Vlaardingen

Windpark Oeverbos in Vlaardingen is hét voorbeeld hoe bewoners van onderop, via de energiecoöperaties, duurzame opwek realiseren. Het Vlaardings Energie collectief en De Windvogel hebben in 7 jaar tijd twee nieuwe windmolens gerealiseerd in het Vlaardingse Oeverbos. Ook energiegedeputeerde Berend Potjer was aanwezig bij de feestelijke opening op 23 maart.

Provincie Zuid-Holland 2 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Met windproject ‘Oeverwind’ worden nu zo’n 5500 Vlaardingse huishoudens van duurzame stroom voorzien. De windenergie is voor honderd procent ontwikkeld door coöperaties van inwoners: het is dus energie voor en door inwoners van Vlaardingen. Wethouder Koen Kegel van Vlaardingen sprak de wens uit dat de lokaal geproduceerde energie in de toekomst gebruikt gaat worden voor overheidsgebouwen in Vlaardingen.

Supertrots op coöperaties

Gedeputeerde Berend Potjer: ‘Met de klimaatcrisis, stijgende energieprijzen, vollopende stroomnetten en wereldwijde conflicten is het hard nodig om eigen, duurzame energie op te wekken. Ik ben supertrots op het Vlaardings Energie Collectief en De Windvogel die dit windpark in recordtempo hebben gerealiseerd.’

De provincie Zuid-Holland heeft de ruimtelijke kaders geschapen voor dit project via het convenant windenergie. De provincie en de gemeente Vlaardingen werken binnen RES-verband (Regionaal Energie Strategie) gezamenlijk aan de opgave van 2,8-3,2 TWh duurzame opwek in 2030. Hiervan was vorig jaar een derde gerealiseerd. De lokale initiatieven van de Vlaardingse energiecoöperaties leveren een waardevolle bijdrage aan de RES-doelstellingen. De provincie streeft naar een percentage van minimaal 50% lokaal eigendom per project van (grootschalige) zon- en windprojecten. Dit zorgt ervoor dat de omgeving de voordelen van energieprojecten ervaart.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter