Gemeenten werken hard aan betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorzieningen voor hun inwoners. Dit is een grote opgave die veel vraagt van de medewerkers van gemeenten. Daarom is het cruciaal dat gemeenten langjarige financiële zekerheid krijgen, om voldoende personele capaciteit op te bouwen.
Het ontwikkelen van een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening voor inwoners betekent dat gemeenten moeten kunnen investeren in de uitvoering, zowel in mensen als in kennis en organisatiekracht. Dat is nodig voor de noodzakelijke uitbreiding van hun teams en om te kunnen samenwerken in regionale netwerken en in te zetten op kennisdeling.
Een recent onderzoek van BMC (pdf, 2,2 MB), in opdracht van de VNG, bevestigt dit: 146 gemeenten die deelnamen aan dit onderzoek schetsen een situatie van groeiende personele druk door toegenomen complexiteit. Daarbij bestaat de behoefte om meer structureel de kennis en kunde van personeel vast te houden. Het gebrek aan duidelijkheid over structurele financiering voor capaciteit en kennisontwikkeling belemmert dat.
Ook blijkt uit het onderzoek dat de energietransitie een structurele en groeiende capaciteit vraagt. Ruim 81% van de gemeenten geeft aan dat meer personeel nodig is om de taken goed uit te voeren. Veel gemeenten geven aan dat in de komende jaren met name op het gebied van de warmtetransitie en het ontwikkelen van het lokale en regionale energiesysteem uitbreiding nodig is.
Driekwart van de gemeenten ervaart dat de energietransitie ook veel (nieuwe) kennisontwikkeling en competenties van medewerkers vraagt. De VNG herkent het signaal en bouwt voort op de bestaande ondersteuningsstructuren van de nationale programma’s NP RES en NPLW en de uitvoeringsondersteuning die we zelf organiseren voor gemeenten. Maar ook hier moet meer financieringsruimte voor gemeenten zelf komen.