Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Europa sterker maken: een visie op energiezekerheid en kritieke grondstoffen

Het Europese project is gebouwd op energie en met energie. Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog hebben wij ervoor gekozen onze kolen- en staalproductie te integreren om onze economieën weer op te bouwen. Sindsdien zijn wij nooit gestopt met het samen opbouwen van ons succes: een grotere energie-integratie heeft tot grotere welvaart geleid. Daarom hebben onze economieën voortdurende toegang nodig tot veilige, efficiënte en duurzame energie. Toen Poetin op brute wijze Oekraïne binnenviel, stegen de energieprijzen in Europa vijftienvoudig in slechts enkele weken tijd. Energie is niet slechts een handelswaar, het is een essentieel goed. Wij moeten eindelijk een echte energie-unie opbouwen die onze energievoorziening beschermt tegen chantage, burgers helpt hun rekeningen te betalen en onze bedrijven een echt concurrentievoordeel geeft in de economie van de toekomst.

eppgroup 21 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Russische oorlog tegen Oekraïne en de energiecrisis hebben ons laten zien dat wij te afhankelijk zijn van onze geopolitieke rivalen. Europa heeft zijn afhankelijkheid van Russisch gas vrijwel volledig afgebouwd, maar wij zijn nog steeds kwetsbaar als het gaat om energie en kritieke grondstoffen. Afhankelijkheid is een voortdurende bedreiging voor onze veiligheid en ons concurrentievermogen. Tussen 2021 en 2022 zijn de kosten van het importeren van bepaalde energie verdrievoudigd, dit heeft gevolgen voor belangrijke sectoren van onze economie, zoals consumptiegoederen en productie. Boeren en producenten zagen ook hun brandstof- en kunstmestprijzen met ruim 30% stijgen. Om concurrerend te blijven, hebben onze industrieën een langetermijnstrategie nodig voor hun grondstoffentoevoer, inclusief kritieke grondstoffen. De vraag naar deze materialen zal de komende dertig jaar naar verwachting verdubbelen, maar toch produceren wij er in Europa slechts een paar van. Europa produceert momenteel minder dan 1% van de lithiumbatterijen in de wereld, een technologie die nodig is voor elektrische auto's en energieopslag. In een wereld waarin iedereen om deze middelen strijdt, moet Europa een belangrijke speler worden. Om te voorkomen dat wij afhankelijk blijven van derde landen, moeten wij eerst onze kwetsbaarheden identificeren. Daarom moeten wij strategische wereldwijde toeleveringsketens in kaart brengen, zoals beschreven in de Europese Wet op Kritieke Grondstoffen. Om veerkracht te bouwen, moeten wij veilige en concurrerende waardeketen opzetten om de productie en verwerking van bepaalde strategische grondstoffen binnen de EU en dichter bij onze markten te brengen.

Wij moeten eindelijk een echte energie-unie opbouwen die onze energievoorziening beschermt tegen chantage, burgers helpt hun rekeningen te betalen en onze bedrijven een echt concurrentievoordeel geeft in de economie van de toekomst.

Wij hebben een energie-unie nodig die gebaseerd is op groene technologieën om meer energie in Europa te produceren en onze import te verminderen. Hierbij hoort waterstof in verschillende vormen. Wij moeten investeren in grensoverschrijdende energie-infrastructuur. Onze elektriciteitsmarkt moet gebaseerd zijn op een Europees elektriciteitsnet dat volledig onderling verbonden is. Als wij de import diversifiëren en de binnenlandse productie van koolstofarme energie in het algemeen verhogen, kan niemand ons meer chanteren met het afsluiten van olie- en gastoevoer. Als EVP-fractie geloven wij in de kracht van de markt. Voor het vergroenen van onze energiemix zijn marktinstrumenten nodig die de juiste prikkels bieden voor mensen en bedrijven. Het Europees systeem voor emissiehandel is hiervoor het juiste instrument, het heeft zijn succes al bewezen. Ons doel is dat meer landen, over de hele wereld, dit voorbeeld volgen.

Energiearmoede is nu een realiteit in veel regio's, veel gezinnen hebben hun elektriciteitsrekening de afgelopen jaren met 20% hebben zien stijgen. De Green Deal is een deal met het volk. Terwijl de Groenen en Links meer doelstellingen en technologieverboden voorstellen, willen wij Europa's innovatievermogen gebruiken om energie te leveren die duurzaam is voor de planeet, mensen en de industrie. Wij willen een energie-unie die ervoor zorgt dat mensen hun rekeningen kunnen betalen. Dat betekent investeren in energie-efficiënte gebouwen, gezinnen helpen de kosten van renovatiebehoeften en bedrijven, inclusief het mkb, prikkels geven om over te stappen op duurzamere praktijken.

De Europese integratie begon met energie, omdat onze grondleggers wisten hoe belangrijk dat was. Europa heeft nu een kans: een echte energie-unie opbouwen die betaalbare energie garandeert, ons minder afhankelijk maakt van de Poetins van deze wereld, en de aarde en haar bevolking beschermt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter